Amerikai Egyesült ÁllamokMent Trump, jött Biden

2021. január 21., csütörtök, Világfigyelő

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke tegnap Washingtonban. Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, nem volt ott viszont a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

Egységre törekszik az új elnök

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte. Washington belvárosának nagy részét lezárták, az esemény felügyeletére pedig a Nemzeti Gárda 25 ezer tagját vezényelték ki. Ez a háromszorosa a városban állomásozó katonák megszokott létszámának.

Biden eskütétele előtt beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színes bőrű női alelnökét tegnap Washingtonban. Kamala Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.

„Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük” – mondta beiktatási beszédében Joe Biden. Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny – húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva. A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség. Helyreállítjuk a más nemzetekkel kötött szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira – ígérte beiktatási beszédében Joe Biden. Jelezte: vezetése alatt Washington újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve vegye ki a részét a globális problémák megoldásából. Amerika nemcsak erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével is – tette hozzá.

 

Valamilyen formában visszatér

Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy „rendkívüli évet”, és sok sikert kívánt a következő kormánynak. Megjegyezte: az alapokat lerakták, így minden lehetőség adott, hogy az új adminisztráció látványos dolgokat hajtson végre. „Úgy gondolom, nagy sikerük lesz” – tette hozzá, aláhúzva, hogy az ország jövője még sohasem nézett ki ennyire biztatóan. „Hihetetlen dolgokat vittünk véghez” – mondta a leköszönő vezető. Kiemelte: újjáépítették az amerikai hadsereget, csökkentették az adókat, munkaerőpiaci reformokat hajtottak végre, és évek helyett mindössze kilenc hónap alatt sikerült kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát. A távozó elnök megígérte: nem tűnik el, követni fogja az eseményeket, mindig harcolni fog az amerikai népért, és „valamilyen formában visszatér”.

Donald Trump helyi idő szerint tegnap reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal floridai birtoka, Mar-a-Lago felé.

 

Orbán Viktor gratulált

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A magyar kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar–amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, „építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1293
szavazógép
2021-01-20: Sport - :

Keményen küzdött, de elvesztette második meccsét a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Európa-kupa)

Az agresszíven védekező és a palánk alatt jobb lepattanózó játékot felmutató francia ESBVA Lille Métropole hárompontos különbséggel, 73–70-re győzte le az időnként gyengén teljesítő Sepsi-SIC csapatát a női kosárlabda Európa-kupa sepsiszentgyörgyi csoportkörének 2. fordulójában. Ezzel a vereséggel a zöld-fehérek visszacsúsztak a rangsor harmadik helyére, s a továbbjutásért pénteken mindenképp nyerniük kell.
2021-01-21: Világfigyelő - :

Európa barátként tekint a Fehér Ház új lakójára

Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a gazdaság újraindítása és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között egy erősebb Európa, egy erősebb Amerika és egy jobb világ megteremtéséért – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén tegnap, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján.