Európa barátként tekint a Fehér Ház új lakójára

2021. január 21., csütörtök, Világfigyelő

Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a gazdaság újraindítása és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között egy erősebb Európa, egy erősebb Amerika és egy jobb világ megteremtéséért – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén tegnap, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján.

Charles Michel az Egyesült Államok új elnökének beiktatásáról és az aktuális politikai helyzetről szóló vitán hangsúlyozta: Joe Biden elnöksége új lehetőséget hordoz a transzatlanti kapcsolatok megújítására és megerősítésére. „Joe Biden beiktatásával itt a lehetőség arra, hogy helyreállítsuk a transzatlanti kapcsolatokat” – fogalmazott. Amerika erős partnere Európának a demokrácia, a jogállamiság és a szabadság védelmében. Amerika a demokrácia erős bástyájaként mindig példaként szolgált a szabadságot keresők számára világszerte – hangoztatta. Az Európai Tanács elnöke fontosnak nevezte, hogy Európa stabilizáló szerepet játsszon a globális színtéren, és megfelelő súlya legyen a világpolitikában, egy jobb és környezetbarátabb világ építésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a beszédében kiemelte: négy hosszú év elteltével Európának ismét barátja van a Fehér Házban. A Capitolium ismét a demokrácia szimbóluma lehet, Joe Biden beiktatásával Amerika ugyanis visszatér a hasonlóan gondolkodók körébe. „Új időszak kezdődik Amerikában, Biden beiktatásának fontos üzenete ugyanis, hogy egy megosztott nemzet gyógyulása indulhat meg” – fogalmazott. Az új partnerség kialakítására az Európai Bizottság előre tekintő transzatlanti napirendet fogadott el a globális változások közös megoldása céljából az Amerikával közös érdekek és értékek alapján. „Azt javasoljuk Amerikának, hogy az éghajlatváltozás, az egészségügy, a digitalizáció és a demokrácia védelmében is erősítsük meg közös erőfeszítéseinket” – mondta. Kiemelte azt is, hogy többet kell tenni a szélsőségek, valamint az álhírek terjedése ellen, ennek érdekében – mint közölte – „az internetes óriáségek hatalmát korlátozni kell”.

Von der Leyen mérföldkőnek nevezte Donald Trump leköszönő amerikai elnök közösségi médiafelületeinek lekapcsolását. Azt mondta ugyanakkor, hogy az ilyen döntéseket előre lefektetett szabályok szerint kell meghozni, nem lehet egy magáncég önkényes döntése valahol a Szilícium-völgyben. Mindezek érdekében egy közös technológiai tanács létrehozására, egy minden fél által elfogadott szabálykönyv megalkotására van szükség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4437
szavazógép
2021-01-21: Világfigyelő - :

Ment Trump, jött Biden (Amerikai Egyesült Államok)

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke tegnap Washingtonban. Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, nem volt ott viszont a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.
2021-01-21: Világfigyelő - :

Az új elnök első intézkedései

Az új amerikai elnök, Joe Biden ígérete szerint első munkanapján azonnal visszalépteti az Egyesült Államokat az Egészségügyi Világszervezetbe, a párizsi klímaegyezménybe, de a kötelező maszkviselést is bevezeti.