Spanyolország lehet a hetedik

2021. január 22., péntek, Belföld

Jó eséllyel Spanyolország lesz a hetedik olyan uniós tagállam, ahol összegyűlik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges megfelelő számú aláírás – közölte a kezdeményezés kapcsán indított petíció kampányfőnöke az M1 csatorna szerda esti műsorában.

Pesty László Spanyolországból bejelentkezve elmondta: a koronavírus-járvány meghatározta kampányukat. Így hat országban – Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Litvániában, Horvátországban és Svédországban – nagyrészt online kommunikációs eszközök révén sikerült összegyűjteniük az aláírásokat. Most, két és fél héttel a határidő lejárta előtt, néhány kollégájával személyesen is Spanyolországba ment, ahol Katalóniában és Baszkföldön kampányolnak. Mostanáig a szükséges aláírások 83 százalékát gyűjtötték össze. Úgy értékelt, Spanyolországot biztos teljesítik, de tartalékban ott van még Lettország és Szlovénia is.

Pesty László kiemelte: céljuk, hogy az Európai Unió központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségek által lakott elkülöníthető területeket. Szeretnék elérni, hogy az őshonos kisebbségek fordulhassanak az EU-hoz kohéziós forrásokért, hogy a jövőben is megőrizhessék kultúrájukat, nyelvüket – közölte.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást. Az aláírások gyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította az SZNT által indított polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. február 7. lett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2021-01-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hétvégenként megpezsdül a vendégforgalom

A mindenhová begyűrűző koronavírus-járvány miatt messze elmaradt a turistaforgalom Háromszéken és a Székelyföldön is a korábbi évekre jellemző pezsgéstől, a helyi szállásadók azonban az áldatlan helyzetben próbálják túlélni ezt az időszakot, és tárt kapukkal várják azokat, akik kikapcsolódást keresve Háromszéket választják utazásuk célpontjául. Külföldi vendégek helyett jobbára román vidékről érkezőket fogadnak, s úgy tűnik, a havazás, valamint a közelgő szünidő több foglalást eredményez mostanában.
2021-01-22: Belföld - :

Hamvasztás helyett elásták a tetemeket (Ökológiai katasztrófa Tulcea megyében)

Egyeztetésre ültek össze tegnap a tulceai hatóságok, hogy intézkedéseket hozzanak annak a területnek a szennyeződésmentesítése érdekében, amelyen (feltételezhetően a midiai kikötőben több mint egy évvel ezelőtt felborult hajón elpusztult) juhok tetemeire bukkantak. Alexandru Iordan Tulcea megyei prefektus szerint a fertőzésmentesítést az a cég fogja megrendelni, amelynek el kellett volna égetnie az állattetemeket, ehelyett azonban – a jelenlegi feltételezések szerint – ezek egy részét elföldelték.