Ökológiai katasztrófa Tulcea megyébenHamvasztás helyett elásták a tetemeket

2021. január 22., péntek, Belföld

Egyeztetésre ültek össze tegnap a tulceai hatóságok, hogy intézkedéseket hozzanak annak a területnek a szennyeződésmentesítése érdekében, amelyen (feltételezhetően a midiai kikötőben több mint egy évvel ezelőtt felborult hajón elpusztult) juhok tetemeire bukkantak. Alexandru Iordan Tulcea megyei prefektus szerint a fertőzésmentesítést az a cég fogja megrendelni, amelynek el kellett volna égetnie az állattetemeket, ehelyett azonban – a jelenlegi feltételezések szerint – ezek egy részét elföldelték.

  •  Fotó: G4Media.ro
    Fotó: G4Media.ro

A környezetvédelmi őrség vezetője, Nicolae Acceleanu szerint a juhtetemek mellett szarvasmarha- és sertésmaradványokat is találtak a Smârdan település közelében levő területen. Az állattetemekből mintákat vettek, és várják a laborvizsgálatok eredményét, hogy megállapítsák, valóban abból a szállítmányból származnak-e az elhullt állatok. A szakember szerint fennáll a veszély, hogy a tetemek a talajvizet is megfertőzték, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban még folyamatban vannak.

A Tulcea megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője, Mitică Tuchilă rámutatott, a midiai kikötőben történtek után az eljárásnak megfelelően megbízták az igazgatóság egyik munkatársát az állattetemek elhamvasztásának követésével, az állatorvos azonban nem tudta teljesen végigkövetni a folyamatot, mert az 15 napon át tartott, és három váltásban dolgozott a krematórium. A szakember szerint a laborvizsgálatok eredményének kézbesítéséig nem tekinthető biztosnak, hogy a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemeire bukkantak rá az állathamvasztó melletti területen.

A Konstanca megyei ügyészség szerdán közölte, vizsgálat indult az ellen a tulceai vállalat ellen, amelyet a 2019-ben a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult több ezer juh tetemének elhamvasztásával bíztak meg. A nyomozást azt követően indították, hogy az állattetemek nagy részét megtalálták elföldelve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-22: Belföld - :

Spanyolország lehet a hetedik

Jó eséllyel Spanyolország lesz a hetedik olyan uniós tagállam, ahol összegyűlik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges megfelelő számú aláírás – közölte a kezdeményezés kapcsán indított petíció kampányfőnöke az M1 csatorna szerda esti műsorában.
2021-01-22: Belföld - :

Nevesített az RMDSZ

Újabb államtitkár- és helyettes államtitkárjelöltek nevét tette közzé az RMDSZ: a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) tegnapi ülésén a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumba Matuz Zsoltot, a Szállításügyi Minisztériumba Sándor Gábort javasolta államtitkárnak, a Kutatás, Innováció és Digitalizáció Minisztériumába pedig Fülöp Lorándot javasolta helyettes államtitkárnak.