Női kosárlabda, Európa-kupaGyőzött, és csoportelsőként jutott tovább a Sepsi-SIC

2021. január 22., péntek, Sport

Egy végig kiélezett mérkőzés második félidejében a nagyot küzdő Sepsi-SIC kiharcolta a női kosárlabda Európa-kupa rájátszásába való részvételt, miután 57–50 arányban sikerül legyőznie a spanyol Cadi La Seu gárdáját a második számú kontinentális sorozat 3. fordulójában. Hétpontos sikerüknek köszönhetően a zöld-fehérek megnyerték a G-csoport küzdelmeit, a spanyolok viszont rosszabb kosárarányuk miatt lecsúsztak a tabella harmadik helyére, és így elbukták a legjobb tizenhat közé jutást is.

  • Fotók: Henning János
    Fotók: Henning János

A házigazda zöld-fehérek szempontjából a sepsiszentgyörgyi buboréktorna utolsó találkozója jelentette a 2020–2021-es idény eddigi legfontosabb meccsét. Ezen Zoran Mikes tanítványainak csak a győzelem volt az elfogatható: ha csapatunk legalább 3 ponttal veri spanyol ellenfelét, akkor másodikként juthat a rájátszásba, amennyiben 5 vagy annál nagyobb pontos különbéggel diadalmaskodik, abban az esetben csoportelsőként léphet a legjobb tizenhat közé. Erről az alapállásról rajtolt a párharc, a Sepsi-SIC-nél Jovana Pašić, Andra Mandache, Annemarie Gödri-Părău, Rebecca Tobin és Rebekah Gardner, a Cadi La Seu-nél pedig Yurena Diaz, Quinn Dornstauder, Laura Pena, Laure Resimont és Irati Etxarri került be a kezdőötösbe.

Gardner dupláját Pašić hárompontosa követte, és úgy tűnt, lányaink villámrajtot vettek… A spanyolok egy triplával kezdtek bele a pontgyártásba (5–3), ám két újabb kosarunk után időt kért a vendégek trénere, Bernat Canut Font, s ez kissé megtörte a lendületünket. A 7. percig vezettünk, amikor a kispadról érkező Georgina Bahi távolról pontozott (13–13). A folytatásban itt is, ott is esett kosár, ám a mieink kétpontos hátrányban zárták a negyedet (15–17).

Előbb Gardner, majd Ruzickova és Gödri-Părău is egyenlített, ám Bahi második triplájával és Ariadna Pujol kosarával meglépett a Cadi La Seu. Ezt követően kapkodva futottunk az eredmény után, több ziccerük, dobásunk is kimaradt, s Resimont egymás utáni két hárompontosával biztossá vált, hogy a vendég spanyolok előnnyel vonulnak öltőzőbe (26–34).

 

 

A szünetben Zoran Mikesnek sikerült felráznia tanítványait, a zöld-fehérek Pašić, Gödri-Părău, Gardner, illetve Mandache révén összehoztak egy 8–0-ás sorozatot (34–34). Innen többször támadhattunk a vezetés megszerzéséért, de erőnkből mindig csak az egyenlítésre futotta. A 28. percben Ruzickova két kosarával 40 egál volt a mérkőzés állása, majd Gardner pontjainak és a jól záró offenzívánknak köszönhetően 45–42-es állásról vártunk a mérkőzés utolsó negyedét.

Ebben több mint három percig nem esett kosár, hiszen mindkét együttes nagyon odatette magát védekezésben. A jeget spanyol részről Dornstauder törte meg (45–44), amire Gardner egy triplával felelt (48–44). A játékrész felénél időt két Mikes mester, aki lelket öntött a kimerítő küzdelemben elfáradt lányaiba. Előbb Gardner, majd Pašić pontozott, és 52–45-ös eredménynél úgy tűnt, biztosan az első helyről jutunk tovább. Pena triplája felborzolta a kedélyeket, ám a zöld-fehérek vérszemet kaptak, és minden erejükkel arra összpontosítottak, hogy kosárral fejezzék be soron következő támadásunkat. Tobin közelről pontosan célzott (54–48), és újra nekünk állt a zászló. Az utolsó egy percen belül Diaz a büntetővonalról szépített (54–50), majd a Gödri-Părău kiharcolt egy sportszerűtlen faultot, és mindkét szabaddobását értékesítette (56–50). Már csak 9 másodperc volt az eredményjelző táblán, amikor ismét csapatkapitányunk ellen szabálytalankodtak, de a megítélt két büntetőből csak egy ment be. A véghajrában keményen, de fegyelmezetten védekeztünk, így végül 57–50-re hoztuk a sorsdöntő mérkőzést.

 

 

A találkozó legponterősebb játékosának Gardner bizonyult, hiszen 17 ponttal vette ki részét a Sepsi-SIC pénteki esti sikeréből. Mellette Gödri-Părău 14 pontot jegyzett, ám a pályára lépő összes játékosunk jelesre vizsgázott a küzdeni akarásból. A túloldalon Resimont 15 egységig jutott, viszont Dornstauder 13, míg Etxarri 10 lepattanót szerzett.

Női kosárlabda Európa-kupa, 3. forduló: Sepsi-SIC–Cadi La Seu 57–50 (15–17, 11–17, 19–8, 12–8). Sepsiszentgyörgy, Sepsi Aréna. Zártkapus mérkőzés. Vezette: Dumitru Sasiev (moldáv), Emmouil Tsolakos (görög) és Piotr Ivashkov (fehérorosz). Sepsi-SIC: Pašić 6, Gardner 17/3, Gödri-Părău 14, Mandache 8, Tobin 4– Ghizilă, Kelemen, Kovács, Pavlopoulou, Cătinean, Orbán, Ruzickova 8. Edző: Zoran Mikes. Cadi La Seu: Resimont 15/6, Etxarri 2, Pena 3/3, Castellano 7/3, Dornstauder 6, Roig 5, Lluch 4, Blanquera 6/6, Ortiz, Geldof 2, Ricart. Edző: Bernat Canut Font.

A megyeszékhelyi teremtorna utolsó napjának nyitómérkőzésén a pályaválasztó francia ESBVA Lille Métropole együttese meggyőző játékkal, végig vezetve, 30 pontos különbséggel 75–45 (19–13, 18–8, 18–16, 20–8) diadalmaskodott a belga Basket Namur Capitale alakulata felett. A találkozó és a mezőny legeredményesebb játékosát a győztes csapat adta, hiszen Haley Peters 21 pontig, a vesztes oldalról pedig Kamilla Ogun 14 egységig jutott. A csapatok: ESBVA Lille Métropole: Gomis 4, Ygueravide 5/3, Djaldi 3, Peters 21/6, Diawara 4, Diaby 2, Berkani 11/9, Diallo 5/3, Tsobgny, Wadoux 15/15, Pavrette, Salaun 5. Edző: Richard Meziane. Basket Namur Capitale: Kunaiyi 8, Viana, Mestdagh 5/3, Ogun 14/6, Range 10, Baggio 3/3, Dossou 3/3, Schwarz, Matthys, Cuesta 2. Edző: Aerts Benoit és Garraux Aurélian.

A G-csoport végeredménye: 1. Sepsi-SIC (2/1) 5 pont, 2. ESBVA Lille Métropole (2/1) 5 pont, 3. Cadi La Seu (2/1) 5 pont, 4. Basket Namur Capitale (0/3) 3 pont.

A selejtezők után a nyolc csoport első két helyezettje jutott a rájátszás legjobb tizenhat csapata közé, ahol márciusban szintén buborékos rendszerben és Euroliga együttesek nélkül folytatódik a küzdelem.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4539
szavazógép
2021-01-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gazda Klára kapta idén a Háromszék Kultúrájáért Díjat

Otthonában köszöntötte és adta át Gazda Klára néprajzkutatónak, egyetemi tanárnak a Háromszék Kultúrájáért Díjat Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke pénteken. A járványhelyzet ellenére az elismerést idén is a magyar kultúra napján adták át, Gazda Klárát Háromszék tárgyi néprajza területén végzett pótolhatatlan gyűjtéseiért, a népi kultúra jelentésrétegeinek feltárásában végzett fél évszázados úttörő munkásságáért tüntették ki.
2021-01-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hosszabbított nyitvatartás Sugásfürdőn

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják a sugásfürdői sípályák nyitvatartását, így január 25-től (hétfőtől) kezdve naponta 9-21 óra között üzemelnek a felvonók – közölte lapunkkal a létesítményt működtető Sepsi Rekreatív Rt igazgatója.