Kisegyesülés és decentralizáció

2021. január 25., hétfő, Belföld

Tömegrendezvények nélkül ünnepelték meg tegnap a román fejedelemségek, Havasalföld és Moldva egyesülésének 162. évfordulóját.

  • Tüntetés Jászvásáron. Fotó: HotNews.ro
    Tüntetés Jászvásáron. Fotó: HotNews.ro

Erre az alkalomra szánt ünnepi üzenetében Klaus Iohannis a közigazgatás központosításának felszámolását szorgalmazta. Az államelnök kifejtette, hogy a központosított közigazgatáson túl kell lépni, mert akadálya Románia modernizációjának. Szorgalmazta a decentralizációt, aminek nyomán az önkormányzatoknak több hatáskört kell biztosítani, ugyanis az elnök szerint jobban ismerik az emberek szükségleteit és hatékonyabban meg tudják oldani a hátrányos helyzetű régiók problémáit. Az elnök ismét felemelte szavát az állami intézmények átpolitizáltsága ellen, és úgy vélte, hogy semmi jót nem hoz, ha az állami intézményekbe politikai szempontok alapján neveznek ki személyeket. Jászvásáron, amely az ünnep egyik fontos helyszíne, az évforduló megünneplése mellett egy tüntetést is szerveztek, amelynek résztvevői a Moldvát és Erdélyt összekötő autópálya mielőbbi megépítését sürgették. Az egyik tüntető az ünnepségen joghurttal öntötte le Mihai Chirica polgármestert. Az elöljáró úgy vélte, hogy ez a megnyilvánulás általában tükrözi a román állampolgárok politikusokkal szembeni elégedetlenségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-25: Belföld - :

A magyar kultúráért

László Noémi költőt, Zoltán Béla képzőművészt és Felméri Cecília filmrendezőt részesíti az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban a magyar kultúra napja alkalmából az RMDSZ és az általa létrehozott Communitas Alapítvány.
2021-01-25: Belföld - :

Majdnem mindennap

A Richter-skála szerinti 3,1-es fokozatú földrengés volt péntek hajnalban 2.59 órakor a földfelszíntől 77 kilométeres mélységben Vrancea megyében – közölte az országos földfizikai intézet.