Románia az elsők között

2021. január 26., kedd, Belföld

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik az oltáskampány, akkor Románia lehet a 3. ország Európában, ahol a felnőtt lakosság körében sikerül elérni a nyájimmunitáshoz szükséges 70 százalékos (álom)határt – írja a Transindex portál a Politico számításait ismertetve.

Az elemzés szerint Nagy-Britannia lesz az első, ahol elérik a 70 százalékos határt, Málta pedig a második. A jelenlegi ritmusban a britek – akik csak a hétvégén közel 1 millió embert oltottak be – 2021 augusztusában érhetik el a 70 százalékos arányt a felnőtt lakosság körében, Málta 2022 májusában érné el az arányt, Románia 2022 decemberében. Romániában, ha a jelenlegi ütemben zajlik az oltáskampány, akkor a nyár végéig a felnőtt lakosság 26 százalékát oltják be. A jelenlegi ütemben az EU egészében 2024 márciusában érhetik el a 70 százalékos határt. A leglassúbb ütemben Hollandiában, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban és Bulgáriában oltanak. A jelenlegi ütemben Bulgáriában a nyár végéig a felnőtt lakosság 3 százalékát oltják be, a 70 százalékos arányt tehát 2040-ben érnék el. Magyarországon a jelenlegi számítások szerint augusztus végéig 9 százalékos lenne az átoltottság, és 2026 novemberében érnék el a 70 százalékot.

Az elemzés szerint a ritmus valószínűleg növekedni fog azzal, ha a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája utána az AstraZeneca oltását is engedélyezik. Az Európai Bizottság célkitűzéseinek az eléréséhez ötször gyorsabban kellene érkezzen az oltóanyag. Romániában háromszor több oltóanyagra lenne szükség ahhoz, hogy szeptember 22-ig elérjük az 70 százalékos arányt. A jelenlegi napi adag 31 828 oltás, és a szeptemberi célhoz napi 89 429 vakcína beadására lenne szükség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-26: Sport - :

Három negyedik hely (Atlétika)

A Sepsiszentgyörgyi MSK sportolói három negyedik helyezéssel zárták a pénteken és szombaton a fővárosi Ioan Soter Atlétikateremben megtartott felnőtt, U23-as és U20-as fedett pályás atlétikai országos bajnokság második fordulóját. A viadal Bukarest Municípiumi Kupája és RMA Kupa is volt egyben.
2021-01-26: Belföld - :

Ülőliftes sípálya Székelyvarságon

A Hargita első ülőliftes sípályáját adták át tegnap Székelyvarságon. A beruházás a magyar állam támogatásával valósult meg, az átadó ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár célként jelölte meg a hegység sípályáinak az összekötését és egy összefüggő sípályarendszer kialakítását.