Ülőliftes sípálya Székelyvarságon

2021. január 26., kedd, Belföld

A Hargita első ülőliftes sípályáját adták át tegnap Székelyvarságon. A beruházás a magyar állam támogatásával valósult meg, az átadó ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár célként jelölte meg a hegység sípályáinak az összekötését és egy összefüggő sípályarendszer kialakítását.

  • Fotó: Maszol.ro
    Fotó: Maszol.ro

A közepes nehézségi fokú, 1050 méter hosszú, 161 méteres szintkülönbségű sípályát kétüléses libegő, pályaverő gép, öt hóágyú és az ezekhez vizet biztosító 8000 köbméteres víztározó és vezetékrendszer szolgálja ki. A pályát kialakító Székelyvarság Négyévszakos Sí és Túraközpont Egyesület 420 millió forintos támogatást nyert a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától. A pálya kialakításánál Miklós Edit csíkszeredai alpesi sízőnek, a Magyar Síszövetség volt elnökének a szakmai tanácsait is kikérték.

Potápi Árpád János az avatóünnepségen elmondta: Varga Mihály pénzügyminiszter karolta fel a helyiek kezdeményezését, így valósulhatott meg Székelyvarságon több fejlesztés is. Az államtitkár azt tartja távlati célnak, hogy a Hargita-hegységben szigetként működő síközpontok, a Madarasi Hargita és Hargitafürdő sípályáit kössék össze, vezessék le a Csíki-medence és Székelyvarság felé, és hozzanak létre olyan sípályarendszert, amelyhez hasonló nincs a régióban.

Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere köszöntőjében elmondta: a hegyvidéki település eddig elsősorban nyáron vonzotta a turistákat, a mostani beruházás a téli idényben is vonzóvá teszi a községet. A pályaavatás esőben kezdődött és havazásban fejeződött be.

Az udvarhelyszéki településnek 1565 lakosa volt a 2011-es népszámláláson, a lakosság 99,7 százaléka magyarnak vallotta magát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-26: Belföld - :

Románia az elsők között

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik az oltáskampány, akkor Románia lehet a 3. ország Európában, ahol a felnőtt lakosság körében sikerül elérni a nyájimmunitáshoz szükséges 70 százalékos (álom)határt – írja a Transindex portál a Politico számításait ismertetve.
2021-01-26: Belföld - :

Tőkés László bírál

Az RMDSZ nem használta ki eléggé, hogy nélküle nem lehetett volna kormányt alakítani – véli Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke elismeri, hogy az RMDSZ viszonylagos sikereket könyvelt el a tavalyi önkormányzati, majd parlamenti választásokon, és abban, hogy a kormánykoalíció része lett, de „a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség visszaszerzése nem feledtetheti azt a térvesztést, mely egyes szórványosodó erdélyi megyékben, illetve megyeközpontokban végbement”.