Hírsaláta

2021. január 27., szerda, Belföld

TĂRICEANU A VÁDLOTTAK PADJÁN. Vádat emelt hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a szenátus korábbi elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu ellen vesztegetés elfogadása miatt.

  • Fotó: Pro TV
    Fotó: Pro TV

Az ügyészek szerint Tăriceanu 2007–2008-ban, amikor miniszterelnök volt, 800 ezer dollárt kapott egy osztrák cégtől, hogy a kormány a vállalatnak kedvező határozatokat fogadjon el. Maga a politikus – akinek ügyében eddig azért nem tudtak vizsgálódni, mert a parlament nem járult hozzá, a decemberi választásokon azonban már nem jutott be – tagadja a vádat, és azt állítja, politikai leszámolás folyik ellene. (Agerpres)

GÓCPONT EGY ÜRES ISKOLÁBAN. Egy nap sem telt el azután, hogy Bukarest fertőzési rátája lecsökkent 3 ezrelék alá, máris jött egy rossz hír: járványgócpont alakult ki egy iskolában, ráadásul a koronavírus új, nagy-britanniai mutációja okozhatta, amely szupergyorsan terjed. Pénteken két bukaresti lakosnál mutatták ki a brit vírustörzset, a kontaktvizsgálat egy iskolához vezetett, ahol tíz személytől vettek mintát, és ezek közül kilenc teszt eredménye lett pozitív, bár egyelőre nem bizonyított, hogy a brit vírustörzzsel fertőződtek meg, mivel a genomszekvenálás időbe telik. Hétfőn további 11 mintát vettek az amúgy üresen álló iskola személyzetétől, ezek közül hét lett pozitív. Nem csoda, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerint nem túl jó ötlet az iskolanyitás. Európában az új vírustörzs nagyon gyors iramban terjed, lehet, hogy a járvány újabb hulláma előtt állunk, ami Romániát sem fogja elkerülni. (Főtér)

REJTÉLYES LÉGSZENNYEZÉS ÉS HATÓSÁGI KÖZÖMBÖSSÉG. 400 és 600 százalékkal is túllépte a megengedett értékeket a légszennyezés Bukarestben az elmúlt hétvégén, hétfőre azonban elfogadhatóra csökkent. A hatóságok közül egyedül a helyi környezetvédelmi ügynökség állt elő magyarázattal, szerintük a nagy gépkocsiforgalom és a fűtés által kibocsátott szennyező anyagok nem tudtak szétszóródni a kedvezőtlen időjárás miatt. A civil környezetvédők szerint inkább az illegális szemétégetés okozza a gondot, hiszen a hétvégeken jóval üresebb a főváros. A jelenség nem új, az előző télen is a hétvégi éjszakákon volt a legmagasabb a levegő szennyezettsége, de ez ellen senki nem tesz semmit (lehetne korlátozni a forgalmat, büntetni a szemétégetést, korszerűsíteni a hőközpontokat stb.), habár az országos közegészségügyi intézet egyik, több évre kiterjedő tanulmánya szerint a légszennyezés átlag négy évvel csökkenti a bukarestiek életét, hiszen szívinfarktust, agyér-katasztrófákat, krónikus légúti betegségeket okoz. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-27: Belföld - :

A valósághoz igazítják a vizsgákat

Az országos vizsgák anyagát a valósághoz kell igazítani – jelentette ki Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, a koronavírus-járvány miatt megváltozott feltételekre, az online tanításra utalva.
2021-01-27: Belföld - :

Osztják a prefektusokat

A Nemzeti Liberális Pártnak (NLP) 23 prefektusa és 47 alprefektusa, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) 14 prefektusa és 28 alprefektusa, az RMDSZ-nek 5 prefektusa és 10 alprefektusa lesz – jelentette be tegnap Ludovic Orban, aki szerint egy-két héten belül véglegesítik a vonatkozó tárgyalásokat.