Bűncselekmény a világhálón

2021. január 27., szerda, Belföld

Közösségi oldalakon hamis fiókot létrehozni egy másik személy adataival, az illető tudta nélkül, és az ő nevében információkat megosztani bűncselekmény – mondta ki tegnap a legfelsőbb bíróság a brassói ítélőtábla bíráinak kérésére egy olyan ügyben, amelyben első fokon egy férfit 3 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítéltek.

A férfi megzsarolta volt barátnőjét, hogy amennyiben szakít vele, kompromittáló felvételeket tesz közzé róla az interneten. Meg is tette, létrehozott a nő nevében egy fiókot az egyik felnőtt tartalmakat kezelő internetes oldalon, és meztelen fényképeket, illetve videofelvételeket tett közzé róla. A brassói ítélőtábla bírái a másodfokú eljárás közben fordultak a legfelsőbb bírósághoz, mert a romániai bíróságok eddig eltérő módon ítélték meg az ehhez hasonló ügyeket. A legfelsőbb bíróság határozata szerint amennyiben valaki egy másik személy nevében, annak tudtán kívül, az azonosítást elősegítő valós információk felhasználásával nyit meg és használ egy fiókot, akkor ez a tett kimeríti az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás fogalmát, és egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-27: Belföld - :

Hosszú börtönt kaphatnak

12 évi börtönbüntetést kért Elena Udrea volt fejlesztési miniszter és 15 évi börtönt Ioana Băsescu számára az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) abban a perben, amely a 2009-es elnökválasztási kampány finanszírozásával kapcsolatos.
2021-01-27: Világfigyelő - :

A jogsértő Beneš-dekrétumokról az Európai Parlamentben

A Beneš-dekrétumokat fenntartó szlovákiai jogszabály ellen benyújtott civil kezdeményezésekről tartott meghallgatást az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága tegnap. A kezdeményezések célja, hogy az Európai Unió érdemben foglalkozzon „a jelenleg is érvényes, diszkriminatív intézkedéseket tartalmazó dekrétumokkal, továbbá gyakoroljon nyomást az azokat fenntartó jogszabályok megszüntetése érdekében”.