Visszaélések az oltóközpontokban

2021. január 28., csütörtök, Belföld

Ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután kiderült, hogy több mint ezerháromszáz személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát. A tárcavezető tegnapi sajtótájékoztatóján közölte, hogy január 15. és 23. között 1353 olyan személy kapott soron kívül oltást, aki csak a harmadik, a teljes lakosság beoltására irányuló szakaszban lett volna erre jogosult. Az országban jelenleg a második oltási szakasz zajlik, amelyben a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a stratégiai fontosságú intézményekben dolgozókat oltják be.

  • Fotó: Libertatea
    Fotó: Libertatea

Voiculescu elmondta, hogy a jelenlegi törvények nem írnak elő szankciókat, de egyeztetett már a miniszterelnökkel, hogy vezessenek be ilyeneket, ugyanis egyes oltóhelyek eltértek az országos stratégiában megállapított elvektől. Hozzátette: minden ilyen központnak van egy vezetője, aki felelősségre vonható, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem tartották be a szabályokat. A miniszter nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ezerháromszáznál jóval többen éltek vissza a lehetőséggel. Mint mondta, a rendszerben sérülékenységet okoz, hogy az oltásközpontok 30 százaléka nem digitalizált, ezekben papíron vezetik a nyilvántartást. Jelezte: nem ért egyet azzal sem, ahogyan egyes helyeken bizonyos állami intézményeknek tartottak fenn külön helyiségeket, a lakosság többi része pedig a fennmaradt helyiségen osztozott, és ez több esetben zsúfoltságot okozott.

A román sajtó arról számolt be, hogy összességében több a speciális, a lakosság előtt nem nyitott oltásközpont Romániában, mint a lakosságot fogadó oltóhely, ahol az időseket és a krónikus betegeket oltják be. A miniszter „szánalmasnak” nevezte ezt az állapotot, mindazonáltal megállapította, hogy a rendellenességek dacára Románia jól áll a beoltott lakosság arányát tekintve, hiszen szerda délig 530 ezren kapták meg a vakcinát, ebből 40 ezren már a másodikat is. Voiculescu szerint Románia ezzel az első tíz európai ország között van a beoltottak arányát tekintve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-28: Vélemény - :

Az életről szóló bibliai tanítás / 1. (Református hírnök)

Isten életet lehelt az emberbe, s így lett az ember élő lélekké, majd a bűn és sátán hatalmába jutott embert Jézus Krisztus drága vérén megváltotta. Isten tehát a teremtés folytán az élet adományozója, a megváltás folytán az élet megváltója, így annak egyedüli tulajdonosa és korlátlan ura. Éppen ezért az emberi élet Isten számára elkülönített, bibliai szóval „szent” élet.
2021-01-28: Belföld - :

Pártember lesz a prefektus

Politikai tisztséggé alakította a prefektusi beosztást tegnapi ülésén a kormány –  tudatja az RMDSZ. A közigazgatási törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel való módosítását Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter kezdeményezte.