Pártember lesz a prefektus

2021. január 28., csütörtök, Belföld

Politikai tisztséggé alakította a prefektusi beosztást tegnapi ülésén a kormány –  tudatja az RMDSZ. A közigazgatási törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel való módosítását Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter kezdeményezte.

Az új rendelkezés kimondja, hogy a prefektusok és alprefektusok közméltóságok, és a két tisztséget olyan személyek tölthetik be, akik a kinevezésüktől számított legfeljebb egy éven belül elvégzik a megfelelő szakmai képzést. Egyúttal létrehozták a főtitkári munkakört, amelyet egy vizsgát tett magas rangú tisztviselő tölthet be, akinek feladata jogi szaktanáccsal ellátni a prefektusi intézményt.

Cseke Attila szerint azért volt szükség a törvénymódosításra, mert a prefektusokat és alprefektusokat a kormányzó politikai alakulatok nevezik ki, de a törvényes előírás szerint nem lehettek párttagok. A politikamentesség követelményét pedig általában figyelmen kívül hagyták a kormányra került politikai pártok. Hozzátette: az Európai Bizottság is többször kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét.

A hazai közigazgatásban a prefektusi és prefektushelyettesi tisztséget 2004 óta nem tölthetik be párttagok, csak magas rangú köztisztviselők, ezt a törvényt azonban csak látszólag tartották be: Romániában jelenleg alig hat olyan prefektus vagy alprefektus van hivatalban, aki versenyvizsgával nyerte el a tisztségét, a többi 121 a kormánypártok támogatásával, versenyvizsga nélkül, ideiglenesen került a helyére.

A prefektusok egyaránt voltak a törvényesség őrei és a kormány képviselői a megyékben. Feladataik közé tartozott az önkormányzati határozatok törvényességének az ellenőrzése és a kormányprogram megvalósítása. A most elfogadott törvénymódosítás a prefektusi intézmény politikai és adminisztratív szerepét próbálja szétválasztani. Az új rendelkezés értelmében a tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magas rangú köztisztviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

A prefektusi és alprefektusi tisztségek elosztása csak ezután következik. A kormányalkotó erők eddig csak szám szerint, a decemberi választásokon elnyert szavazatok arányában egyeztek meg – az RMDSZ e megállapodás értelmében 5 prefektust és 10 alprefektust jelölhet –, a területi elosztásban még nem, Bihar megyét például minden párt kéri.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-28: Belföld - :

Visszaélések az oltóközpontokban

Ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután kiderült, hogy több mint ezerháromszáz személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát. A tárcavezető tegnapi sajtótájékoztatóján közölte, hogy január 15. és 23. között 1353 olyan személy kapott soron kívül oltást, aki csak a harmadik, a teljes lakosság beoltására irányuló szakaszban lett volna erre jogosult. Az országban jelenleg a második oltási szakasz zajlik, amelyben a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a stratégiai fontosságú intézményekben dolgozókat oltják be.
2021-01-28: Belföld - :

Lesz még online óra

Az orvos által igazolt egészségügyi problémákkal küzdő pedagógusok a szemtől szembeni oktatásra történő visszatérés esetén is tarthatják online az óráikat, ha az iskola nem tud helyettesítő tanárt biztosítani – jelentette ki tegnap Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.