Hírsaláta

2021. január 29., péntek, Belföld

FÖLÖSLEGES A PLEXI ELVÁLASZTÓ. Világszerte rájöttek arra, hogy az osztálytermekben elhelyezett, átlátszó műanyag védőfalaknak semmi értelmük, ha a helyiség nem szellőzik megfelelően – jelentette ki Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, aki szerint a plexi elválasztók inkább csak útban vannak, mint sem használnak. Eltávolításuk egyike lehet azon intézkedéseknek, amelyeket február 8-ától a szemtől szemben történő oktatásban be kell tartani.

Az iskolába való visszatérés szabályairól, amelyek a koronavírussal való megfertőződés elkerülését célozzák, az egészségügyi és a tanügyi tárca közös rendeletet dolgoz ki, az európai jó példák figyelembe vételével – ígérte a miniszter. Az iskolák megnyitása nem az átoltottságtól, hanem a járványügyi helyzet alakulásától függ, ez fogja befolyásolni, hogy melyik tanintézmény nyílik zöld, sárga vagy piros forgatókönyv
szerint. (Maszol)

MARCEL VELA PÁRTFOGOLTJAI. Belügyminiszternek nem vált be, de szava azért van az NLP-ben: Marcel Vela elérte, hogy élettársának lányát kinevezzék a természetvédelmi területek országos ügynökségének (ANANP) élére. A 32 éves Andra Sabrina Pleșa tavaly szeptemberben még Karánsebes polgármestere akart lenni (korábban Vela is az volt), de veszített (egy volt NLP-s győzte le), így más helyet kellett neki keresni. A természetvédelemhez annyi köze van, hogy a gondos nevelőapa vadászik, ő maga pedig négy évig a karánsebesi tanács tagjaként a mezőgazdasággal és turizmussal is foglalkozó bizottságban tevékenykedett, de kinevezését vőlegénye, Ionuț Stroe volt (NLP-s) ifjúsági és sportminiszter is támogatta. Marcel Vela egyébként miniszteri mandátumának utolsó napjaiban azzal keltette fel a figyelmet, hogy rangos állami kitüntetésre javasolta titkárnőjét, aki hat hónapja dolgozott a minisztériumban, azelőtt pedig mosóporárus volt, és a titkárnő december elsején meg is kapta a címet attól a Klaus Iohannis államfőtől, aki a Tőkés Lászlóét visszavonta. El ne felejtsük: az NLP és az államfő is mélyen elítéli a különféle hozzátartozók kinevezését, és ígéretet tett eme SZDP-s gyakorlat felszámolására. (ImpactPress)

VÁDAT EMELTEK CHIRICĂ ELLEN. Hivatali visszaéléssel vádolják Mihai Chirică jászvásári polgármestert és négy alárendeltjét, mert 2013-ban – amikor a közhivataloknak tilos volt gépkocsit bérelni – négy járműre kötöttek négyéves szerződést, és a versenytárgyalás feltételeit úgy szabták meg, hogy a Skoda forgalmazója nyerjen. A keletkezett kárt félmillió lejre becsülik. Chirică akkor SZDP-s alpolgármester volt, most pedig NLP-s városvezető. És természetesen nem mond le, ahogy a korrupcióval vádolt Costel Alexe megyei tanácselnök, volt NLP-s környezetvédelmi miniszter sem tette, habár az NLP hivatalos álláspontja most is az, hogy a „büntetőügyeseknek” semmi keresnivalójuk vezető tisztségekben. (Revista 22)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2021-01-29: Belföld - :

Városnyi gyermek maradt le a tanulásról

A becslések szerint több mint 65 ezer tanuló van abban a helyzetben, hogy esetleg nem zárják le tanulmányi eredményeiket az első félévre –  jelentette ki tegnap Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, aki szerint ezek a tanulók azért jutottak ebbe a helyzetbe, mert bizonyos tényezők megakadályozták őket, hogy részt vegyenek az online órákon. Ugyanakkor van mintegy 280 ezer diák, aki jelezte, hogy nincs eszköze, amellyel csatlakozhatna a digitális tanításhoz vagy nincs hozzáférése az internethez – tette hozzá Cîmpeanu a Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület által szervezett, Hogyan kezdjük az iskolát? kerekasztal-beszélgetésen. A rendezvényen iskolaigazgatók, tanárok, a Tanulók Országos Tanácsának képviselői, egészségügyi szakemberek és helyi önkormányzati képviselők is részt vettek.
2021-01-29: Belföld - :

Hétfőtől nő a gyermekpénz

Február 1-jétől már a 20 százalékkal emelt összegű, havi 214 lejes gyermeknevelési támogatást folyósítják a 18 éven aluliaknak – közölte a munkaügyi miniszter.