Iránytű

2021. február 1., hétfő, Jegyzet
László Zsuzsa

Azt már sejtem, hogy Szingapúrt nem Ausztráliában kell keresni. Csak azért tudom, mert zsenge fiatal koromban hetente néztünk egy remek sorozatot, mely az angol gyarmati uralmat nyögő Szingapúrban játszódik.

Minden este a film előtt kikerestem Szingapúrt, aztán jövő héten megint… Az iskolás atlaszomat el sem tettem. Földrajzból sem remekeltem, pedig drága Kónya Ádi bácsi mindent megtett értünk. Imádtam Ádi bácsit, még velem, a nem túrázónak születettel is meg tudta szerettetni a hegyi kirándulást. De a térképen soha semmit nem találtam meg. Ma is bajban vagyok, nem büszkeségből mondom. Az iránytűvel sem nagyon boldogultam, ha most a kezembe kapnám, fogalmam sem lenne, mihez kell kezdeni vele. Ez sem büszkeség. Tény. Elég eszement életet élünk, néha már majdnem olyan elveszettnek érzem magam, mint azokon a földrajzórákon, amikor kiszólított Ádi bácsi, és nem találtam a szigetet, a várost, az országot. Na jó, azért a kontinenseket nagyjából belőttem, de a kirándulásokon nem én voltam az iránytűfelelős.

Mégis, van egy iránytű, amivel eddig elboldogultam, amivel valahogy mindig kikerültem a sűrűjéből. Azoktól az emberektől kaptam, akik közé leszülettem, akik közt nevelkedtem. Akik segítettek utakat keresni, találni, barátokra, társra lelni, vagy amikor kell, azokat hátra hagyni, más irányba indulni. Nem azért, mert megszabták, hogy mit kell tennem, dehogy. Csak valamikor összeraktak és kezembe adtak egy kis kütyüt, amivel boldogulhatok.

Ez a kis kütyü mostanság gyakran berezeg, nehéz tartani az irányt. Vénülő fejemmel mégis figyelem, mert valahogy biztosan érzem, hogy nem csap be. Akkor sem, amikor atomjaira akar széthullni minden körülöttünk, amikor a tegnap igazsága holnap a visszájára fordul, amikor egyre őrültebbnek tűnik minden.

Ha bizonytalan vagyok még mindig a térképen, ha nem tudom, merre van észak vagy dél, az nem az Ádi bácsi hibája. (De az igen, hogy megszerettem a hegyet.) És hogy ebben az őrült keszekuszaságban, amiben élünk, van egy iránytű, amivel néha mégis elboldogulok… Hát azoké a „felelősség”, akik valamikor a kezembe adták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2021-02-01: Közélet - Bokor Gábor:

Megszerettetni az irodalmat (Marosán Csaba Kovásznán)

Hosszú kényszerszünet után újból megnyitotta kapuit a kovásznai művelődési központ, január 25-én este Marosán Csaba Humor az irodalomban című előadását követhették az érdeklődők. A színművész mondandóját bőven fűszerezte humorral, közönségét is bevonta előadásába. Célja, hogy megszerettesse az irodalmat a fiatalabb nemzedékekkel is.
2021-02-01: Belföld - :

Jogos volt a Iohannis elleni bírság

Megalapozatlannak találta és elutasította Klaus Iohannis államfő óvását a bukaresti ítélőtábla, és helyben hagyta azt a bírságot, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) rótt ki az államfőre tavaly áprilisi magyarellenes gyűlöletbeszéde miatt. A pénteken közzétett ítélet nem jogerős, 15 napon belül megfellebbezhető.