Székelyföld-járó román államelnök

2008. október 29., szerda, Nemzet-nemzetiség

Azok közé tartozom, akik nem sokallják a román államelnök gyakori látogatásait a régióban, mi több, úgy vélem, azok valóban ráirányíthatják a közfigyelmet arra, ami fontos e népcsoportnak, s egy olyan módszer felkarolására hangolják a közszereplőket, mely a kérdések tárgyalásos kezelése felé tereli a partnereket.

Szóval, e portyák — az elnök általában minden protokollt kerülve jön és megy, nemegyszer váratlanul toppan be, s kötetlen stílusának megfelelően érintkezik az emberekkel — akár jótékony hatásáról is lehetne értekezni, bár földrengető eredményt e konzultáció a polgárokkal — Szervusz, nép! — még nem hozott, és nem is hozhat.

Be kell azonban látni, hogy e hiperaktív elnök nem minden politikai számítástól mentesen üti fel tanyáját pár napra a kovásznai villában, vagy tesz sétát a csíkszeredai utcán, parolázik a kovásznai beutaltakkal, és hallgatja meg a hozzá forduló polgármestereket.

Emlékezzünk csak, pár éve, az udvarhelyi székely nagygyűlés idején akár azt is vállalta volna, felszólal, ,,mindössze" az autonómianyilatkozat felolvasásától kellett volna eltekinteniük a szervezőknek, hogy a gyűlést úgymond szalonképessé tegyék. Az SZNT nem lehetett ,,vevő" e javaslatra, a rendezvény veszítette volna értelmét és célját, pár napra rá azonban Băsescu mégis megejtette látogatását a városban, és ott nem kevés szimpátiával övezték azok, akik ebben a magyar ellenzéknek nyújtott indirekt támogatást láttak. (S azóta a pártot, ugye, be is jegyezték.)

De mit üzennek e látogatások a román közvéleménynek? Ma, amikor, mint bebizonyosodott, nem lehet betiltani vagy elgáncsolni sem az udvarhelyi nemzetgyűléshez hasonló megmozdulásokat, sem az autonómia-népszavazást, amikor a magyar elnök a nemzeti ünnepet a székelyek körében üli meg, nem utolsósorban a román közvélemény megnyugtatását szolgálják az államelnök látogatásai. Azt sugallják, bármit agyaljanak is ki a két megyében, nem eszik olyan forrón a kását, az országos politikum ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

Persze, az már viszont az elnök személyes varázsának köszönhető, hogy örökös mondanivalóját, miszerint Caracalnak és Csíkszeredának ugyanannyi autonómia jár, még meg is tapsolják a góbék okulni összegyűlt képviselői, bár nem valószínű, hogy osztják is e nézetét.

De vajon elvonatkoztathatunk-e attól, hogy e permanens választási kampányban égő, örökmozgó és tornászbajnokokat megszégyenítően rugalmas politikus, aki elnöki köztársaságot álmodik magának, a leváltására indított népszavazás kudarca óta itteni népszerűsége ápolása végett is eljár hozzánk kürtőskalácsunkat ismételten megkóstolni? Akkor pedig valóban egyre kell mennie neki, hogy a Szeret vagy az Olt partján szorongatja az emberek kezét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2008-10-28: Magazin - x:

Lombhulláskor gyorsabban forog a Föld

Ősszel elszíneződnek a levelek, majd lehullanak a földre. A müncheni műszaki egyetem kartográfiai és geodéziai hivatalának kutatói azonban erről anélkül is értesülnek, hogy kinéznének az ablakon ― tudósít a Die Welt német lap.
2008-10-29: Nemzet-nemzetiség - x:

Ha támadnak (Tollraforgó)

A napokban látott napvilágot a hír, hogy megyei román ,,közjogi méltóságok" kérvényezik olyan törvénymódosítás benyújtását a parlamentbe, amely a székelyföldi — nagyrészt az elmúlt harminc éveben betelepített — románságnak alanyi jogon juttat képviseleti helyeket.