Gombák a magyar néphagyományban

2021. február 15., hétfő, Kultúra

Dr. Zsigmond Győző új könyvvel ajándékozta meg a gombák „szerelmeseit”, mintegy tovább bővítve a témát, és egyúttal ismeretekben is gazdagítva a magyar nyelvterület gombászait. A tökéletesnek méltán nevezhető fényképektől a történelmi áttekintésig és egyben a téma minden részletében pontos szövegig a teljesség érdemével jelentkezik.

A Kárpát-medence népi gombaismeretét áttekintő könyv felsorakozik Zsigmond Győző már megjelent, hasonló ismereteket bemutató könyvei mellé (Gomba és hagyomány, Népi gombászat Székelyföldön stb). Ezúttal a teljesség igényével. Ami azt jelenti, hogy a tanult, de még inkább az egyszerű, falusi gombász, aki saját étrendjét gazdagítja a gyűjtött gombával, valamint azok is, akik eladásra szánják, alapos szakirodalommal gazdagodnak. A szerző érdemének tekintem, hogy épp úgy megfelelhet a legkritikusabb tudományos kutatónak, mint útmutatóként a kezdő gombász számára.

A bükkfatapló és a nyírfatapló házi ipari felhasználásának ismertetésével, a munka fényképekkel is illusztrált szemléltetésével sokak számára új ismereteket közöl. A gombafajok és a magyar népi gombanevek jegyzéke, a felhasznált szakirodalom bősége és az adatközlők listája az egész könyvet átfogó igényességnek a jele. Az etnomikológiai kérdőív pedig a munkamódszeréhez nyújt ismeretet, akár a fiatal gombászok hasznára is.

A baróti Tortoma Kiadó és Könyvkereskedés minden elismerést és dicséretet megérdemel az igényes kötet megjelentetéséért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4539
szavazógép
2021-02-15: Kultúra - :

A Kárpát-medence élő jelesei (Csinta Samu interjúkötetében jeles értelmiségiek szólalnak meg)

Por alatt parázs címmel, Beszélgetések életről, világról alcímmel látott napvilágot Csinta Samu interjúkötete*. A több mint háromszáz oldalas könyv a Háromszék újságárudáiban és könyvesboltokban is kapható, hamarosan Magyarországon is megvásárolható lesz.
2021-02-15: Belföld - :

Karantén a Magyarországról érkezőknek

Románia ismét karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról és másik 66 – járványügyi szempontból magas kockázatúnak minősített – országból érkező utasok számára, kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen, vagy már megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját. Románia azokat az országokat sorolja a „sárga zónába”, ahol az utóbbi két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma.