Jelesre vizsgázott a Pfizer-vakcina Izraelben

2021. február 17., szerda, Világfigyelő

„Rendkívül hatékonynak találta a Pfizer/BioNTech oltóanyagát a koronavírus ellen egy izraeli vizsgálat. A legnagyobb izraeli egészségügyi szolgáltató (Clalit) hétfőn ismertté vált jelentése szerint 94 százalékkal csökkent azoknak a száma, akiknek a Pfizer-vakcina mindkét dózisa után tüneteik lettek koronavírus-fertőzés miatt. Továbbá 92 százalékkal esett annak a valószínűsége is, hogy a beoltott embereknél súlyos betegséget idézzen elő a kórokozó.

Az izraeli lakosság több mint felét ellátó Clalit 600 ezer, Pfizer-vakcinával beoltott ember esetét hasonlította össze egy olyan 600 ezres – hasonló kórtörténettel rendelkező – csoporttal, akiknek tagjai nem kapták meg az oltást. „Egyértelműen megállapítható, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a gyakorlatban is rendkívül hatékony egy héttel a második dózis után, ahogy azt a klinikai vizsgálatokban is jelezték korábban” – mondta Ran Balicer, a Clalit kutatási igazgatója. Hozzátette: az oltóanyag hatékonysága még nagyobb a második dózis beadása után két, illetve három héttel később.

Az izraeli járványadatokból kitűnik, hogy látványosan csökkent azoknak az 55 év felettieknek a száma, akik koronavírus-fertőzés miatt kórházba kerültek vagy súlyos tüneteket szenvedtek el.

Izraelben a 60 év feletti korcsoporttal kezdték meg az oltókampányt. A koronavírus miatt kórházi ápolásra szorulók vagy súlyosan megbetegedők aránya továbbra is emelkedik a fiatalabb korosztályokon belül, akiket később kezdtek el beoltani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2021-02-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevesebb autó

Romániában 7660 járművet helyeztek forgalomba januárban, csaknem 47 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában – közölte az autógyártók és -importőrök szövetsége (APIA).
2021-02-17: Világfigyelő - :

Törvénytelen a kijárási tilalom (Hollandia)

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt. A bíróság ugyanis keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.