Eltörölték a törvényhozók különnyugdíját

2021. február 17., szerda, Belföld

Nagy többséggel megszavazta szerdán a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörlését a parlament együttes ülése. A szavazáson az összes különnyugdíj eltörlését szorgalmazó RMDSZ nem vett részt, „szemfényvesztésnek” minősítve a speciális juttatások összértékének alig 1,38 százalékáról rendelkező döntést.

A tavaly decemberi parlamenti választási kampány központi témájává vált a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó – az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó – speciális állami járandóságok ügye. Eltörlésükre három politikai alakulat is benyújtott tervezetet, tegnapi együttes ülésén a parlament szakbizottsága a Szociáldemokrata Pártét (SZDP) véleményezte kedvezően, az USR-PLUS Szövetség és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) tervezetért elutasították. Az SZDP tervezetét módosításokkal fogadta el a parlament.

Az RMDSZ törvényhozói jelen voltak a teremben, de nem szavaztak. „Olcsó populizmus és demagógia, szemfényvesztés, ahogyan a román politikai pártok ma eltörlik a képviselők és szenátorok speciális nyugdíját. Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy Romániában minden kategória esetében el kell törölni ezt a juttatást” – fogalmazott a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Turos Loránd. Hozzátette, az RMDSZ kizárólag a hozzájárulásos nyugdíjrendszert tudja támogatni, ehhez azonban arra van szükség, hogy a törvény betűje mindenkire egyformán vonatkozzon. „A parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja 1,38 százaléka a speciális nyugdíjak összességéből, ennek 74,09 százalékát a bírák és ügyészek különnyugdíja teszi ki. Mindemellett vannak olyan helyzetek, amikor a speciális nyugdíj mellett fizetéshez is jutnak, sok esetben az államtól. Így eljutnak a havi 70 ezer lej nyugdíjig. Az RMDSZ nem tudja támogatni ezt az igazságtalan rendszert. Következetesen, ahogyan az elmúlt mandátumban is, most is azt kérjük, hogy teljesen töröljék a speciális nyugdíjakat minden kategória esetében, hiszen az államkasszára nem csak a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja jelent terhet” – mutatott rá Turos Loránd.

Felszólalásaikban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az NLP elnöke is kilátásba helyezte, a következőkben a többi kategóriák különnyugdíjának eltörlését is kezdeményezni fogják, az SZDP elnöke pedig felkérte a kormánykoalíció tagjait, csütörtökön fogadjanak el egy sürgősségi kormányrendeletet a többi különnyugdíj megszüntetéséről, hogy „vigyék végig az igazságtevést”.

A parlament tavaly már megszavazta egyszer az összes különnyugdíj eltörlését, de a jogszabály elbukta a normakontrollt. Ezt követően úgy próbálták megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akartak kivetni a járandóságok 7000 lejt meghaladó részére, de decemberben ennek kihirdetését is megakadályozta az alkotmánybíróság. A Hotnews.ro hírportál szerint az alkotmánybíróság várhatóan most is megmenti a törvényhozók különnyugdíját, ugyanis a tegnap megszavazott jogszabály a lap szerint visszamenőleges hatályú, amennyiben felfüggeszti a már korábban megítélt parlamenti nyugdíj-kiegészítések kifizetését.

Ludovic Orban viszont úgy véli, „minden szempontból alkotmányos” a parlamenti képviselők különnyugdíját eltörlő törvénytervezet. A képviselőház elnöke azt mondta: „ahogyan egy parlamenti többség betehette ezt a jogot a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvénybe, éppen úgy jogában áll a parlamentnek kivenni onnan azt”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1448
szavazógép
2021-02-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ismét jár egy lebénult lány (Egyedülálló beavatkozás a megyei kórházban)

A régióban is egyedülálló beavatkozás révén sikerült szó szerint talpra állítania a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosainak és asszisztenseinek egy fiatal lányt, akit végtagbénulással szállítottak Sepsiszentgyörgyre a csíkszeredai kórházból. A különleges beavatkozásról a sepsiszentgyörgyi kórház szakemberei számoltak be egy szerdai online sajtótájékoztatón.
2021-02-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
A Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly Termében ma 18 órától bemutatják a Székely Zoltán: Emlékeim. Székely Zoltán önéletírása és szakmai levelezése című kötetet. Házigazda: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiadvány létrejöttéről Birtók József, a csíkszeredai Státus Kiadó igazgatója beszél. A kötetet bemutatja dr. Székely Zsolt ny. egyetemi docens, a könyv szerkesztője.