Mi, hol, mikor?

2021. február 18., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
A Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly Termében ma 18 órától bemutatják a Székely Zoltán: Emlékeim. Székely Zoltán önéletírása és szakmai levelezése című kötetet. Házigazda: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiadvány létrejöttéről Birtók József, a csíkszeredai Státus Kiadó igazgatója beszél. A kötetet bemutatja dr. Székely Zsolt ny. egyetemi docens, a könyv szerkesztője.

Kiállítás
TERMÉSZETFOTÓ-KIÁLLÍTÁS. Sepsiszentgyörgy főterén, a kőszínpadnál pénteken 16 órától Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter megnyitja a Vadon Egyesület szervezésében a TransNatura Természetfotó Klub éves tárlatát. Házigazda: Demeter János, a
Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója.
KOVÁSZNA A MŰVÉSZETBEN címmel a Kádár László Képtár állandó anyagából nyílt kiállítás. Kihasználva a járványhelyzet adta kulturális kényszerszünetet, megtörtént ennek az értékes anyagnak a számbavétele, állagjavítása és digitális rögzítése (fotózása). Tervezik egy katalógus kiadását is, addig is a munkákból egy reprezentatív válogatás megtekinthető a Kádár László Képtárban. Nyitvatartás hétköznapokon 11–16 óráig. Bejelentkezés, további információk a 0770 420 087-es vagy 0267 340 394-es telefonszámokon. Kötelező a védőmaszk viselete és a biztonsági távolság
betartása.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a nagyteremben Martin Crimp: A többit már láttad a moziban című előadását játssza (rendező: Botos Bálint).  Az előadásra jegyek a biletmaster.ro oldalon és a központi jegyirodában kaphatók.
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi Székely Góbék Maszkás kala­majka című előadása február 20-án, szombaton és 25-én, csütörtökön 17 és 20 órától tekinthető meg a kovásznai művelődési központ színpadán. Helyfoglalás hétköznapokon 8–16 óráig a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztáránál vagy a 0744 364 250-es telefonszámon. Jegyár: egységesen 25 lej. * Az előadás február 27-én 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében is megnézhető. Jegyár: 30 lej. Érdeklődni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonon lehet 9–16 óráig. Jegyárusítás a Treff utazási iroda székhelyén kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig.
AZ M STUDIO MOZGÁSSZÍNHÁZ. Elmaradnak az M Studio előadásai februárban: a 21-i Pam param, illetve a 27-ére tervezett To_R. A megvásárolt jegyek visszaválthatók a központi jegyirodában, valamint átírathatók a márciusi előadások valamelyikére.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ sepsiszentgyörgyi stúdiótermében február 19-én, pénteken 10 órától és 20-án, szombaton 11 órától látható a Zsongás című koncertjáték bohócokkal. A 35 perces előadást 5 éven felüli nézőknek ajánlják, rendezője Dávid Péter. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Képernyő
Erdővidék Térségi Televízió. 19.30 A Jóisten nem hiába helyez valami iránt szeretetet a szívünkbe – a Cséki Major. 20.25 A székely gazdák figyelmébe. 20.50 Székelyföldön is ez a jövő – biotejtermelés. 21.10 „...lesznek ketten egy testté...” – Szabó Előd unitárius lelkész gondolatai a házasságról. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán is.

Mozi
SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Trollok a világ körül (románul beszélő), 17 órától Bűvölet – Az örökség (román felirattal), 19 órától Valan – Angyalok völgye (magyarul beszélő), 19.15-től Nagypapa-hadművelet (magyarul beszélő). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15–21 óráig, telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Zene
A 2020/2021-es hangversenyévad első koncertjére február 26-án kerül sor a Tamási Áron Színházban, ahol a brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar műsora csendül fel 19 órától. A szervezők arra kérik a 2020/2021-es hangversenyévad bérleteseit, hogy a járványhelyzetre való tekintettel előadás előtt a városi jegyirodában szíveskedjenek helyjegyet foglalni.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A Táncsétány, a táncegyüttes alakulásának harmincadik évfordulójára készült produkció (koreográfusok: Orza Călin, Melles Endre, Furik Rita, Tekeres Gizella, rendező-koreográfus: Ivácson László) február 24-én 19 órától tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyet vásárolni a központi jegyirodában lehet.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai templomban ma 17 órától a Ferences Világi Rend tagjai vezetik a szentségimádási órát. * Élőben közvetítik a plébánia Facebook-oldaláról vasárnaponként a 10 órától kezdődő rózsafüzért, illetve a 10.30-as és a 18 órai szentmisét.
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi belvárosi plébánián pénteken 17 órára várják a cserkészcsapat tagjait s azokat a fiúkat és lányokat, akik szeretnének cserkészek lenni. * Szombaton 9–17 óráig ifjúsági lelki napot tartanak a hittanteremben „József, Dávid fia, ne félj” (Mt. 1, 2o a) címmel. Meghívott vezető: Fr. Hugó OFM csíksomlyói ferences atya. Zenei szolgálat: K-Egy. Kötelező a maszk viselete. * Élőben közvetítik a plébánia szentjozsef.katolikussepsi.ro honlapjáról vasárnaponként és ünnepnaponként a 9 órától kezdődő szentmisét.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére három éve február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a magyar széppróza napját. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) idén is társszervezője a magyar széppróza napja online eseménysorozatának. Február 18–20. között mindennap 18 órától hat prózaíró mutatkozik be az erdélyi írószervezet világhálós eseményein, amelyek az E-MIL Facebook- és YouTube-oldalán tekinthetők meg élő közvetítés formájában. Az E-MIL műsorai ugyanezen napokon kerülnek adásba az Erdélyi Magyar Televízióban délelőtt fél tíztől kezdődően.
Ma Haklik Norbert és Szántai János prózaírókkal beszélget Mărcuțiu-Rácz Dóra költő, író, a kolozsvári Helikon szerkesztője. Pénteken Borcsa Imola prózaíró és Serestély Zalán író, költő lép fel Sánta Miriám költő, szerkesztő moderálásában. Zárásképp szombaton Márton Evelint és Vincze Ferencet kérdezi Codău Annamária kritikus, a marosvásárhelyi Látó szerkesztője.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
HOSSZABBÍTOTT ÜGYFÉLFOGADÁS. Sepsiszentgyörgy Közpénzügyi Igazgatóságán (Olt utca 2. szám) minden csütörtökön és  kedden 18 óráig meghosszabbított nyitva tartással várják az ügyfeleket. Hétfőn és szerdán 8–15, pénteken 8–13 óráig tart a program. * A személyazonossági igazolvány kiállításának illetéke a személynyilvántartó osztály Dózsa György utca 14. szám alatti székhelyén is befizethető, ezért nem kell a városi adóhivatalba menni. * Sepsiszentgyörgy önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy a helyi adók és illetékek befizetésére a www.ghiseul.ro oldal is használható. További, az adók és illetékek mértékével kapcsolatos információk a taxeimpozite-locale@sepsi.ro e-mail-címen kérhetők.
TÚRA. A HEKE február 20-án szalonnasütéssel egybekötött túrát szervez a következő útvonalon: stadion, Ezeréves erdő, Kolcza-puszta, Lombos erdő,  Marinka-puszta, 5-ös km, Nagy­árnyék erdő, Szurduk-tető, Orotvány-tető, Pacé, Büdöskút. Távolság: 14 km. Indulás 9 órakor a stadiontól. Túravezető: Dukrét Lajos.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2021-02-17: Belföld - :

Eltörölték a törvényhozók különnyugdíját

Nagy többséggel megszavazta szerdán a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörlését a parlament együttes ülése. A szavazáson az összes különnyugdíj eltörlését szorgalmazó RMDSZ nem vett részt, „szemfényvesztésnek” minősítve a speciális juttatások összértékének alig 1,38 százalékáról rendelkező döntést.
2021-02-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás