Harmincéves a visegrádi csoportA siker titka az összetartás

2021. február 18., csütörtök, Világfigyelő

Ha a V4 a következő harminc évben is eredményt akar elérni, össze kell tartani, ez a siker titka - mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Krakkóban, a visegrádi csoport csúcstalálkozóján. A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a V4 megalakulásának 30. évfordulója alkalmából egyeztettek.

A tanácskozáson tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: hűség és szolidaritás kell ahhoz, hogy a V4 betölthesse a hivatását a jövőben is. A miniszterelnök szerint nagy jelentősége van, hogy továbbra is együtt maradjanak, egység legyen közöttük, és mostanra elérték, hogy ez a térség legyen az európai gazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.

A miniszterelnök a koronavírus okozta COVID-19 betegség elleni vakcina kérdéséről elmondta: Magyarországnak mindennél fontosabb szempont a gyorsaság, gyorsan kell vakcinát szerezni a megfelelő biztonsági előírások betartásával és hatékonysági garanciákkal, így az árnál fontosabb a gyorsaság. Kijelentette: depolitizálni kellene a vakcina kérdését, mert vannak „geopolitikai viták, történelmi és ízlésbeli különbségek”, de ezeket nem a vakcináról szóló vitában kell kifejezni.

„Egyfajta vakcina van: az, amelyik gyorsan és hatékonyan meggyógyítja az embereket”, és átpolitizálni ezt a kérdést, amikor emberek életéről van szó, felelőtlenség – mondta.

A konferencia elején a V4-csoport kormányfői közös évfordulós nyilatkozatot, valamint a közös digitális projektekről szóló nyilatkozakat írták alá. Az évfordulós nyilatkozatban többek között rögzítették: a térségbeli társadalmak és intézmények közötti kapcsolatok megerősítését célzó alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emelésével a V4-nemzedék elnevezésű program keretében elsősorban a fiatalok mobilitását, valamint a V4-együttműködésnek az újabb nemzedékek körében való népszerűsítését célzó projekteket akarják támogatni.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megállapította: a V4 az utóbbi öt évben sokkal erősebb, mint korábban. A csúcstalálkozón sokat foglalkoztak a koronavírus-járvány témájával, azzal, hogyan lehet ez Európai Uniót megerősíteni a gyorsabb beoltás révén. A járvány elleni harcot össze kell kapcsolni a közös uniós piac védelmével, a gazdaság jövőjéről szóló gondolkodással – hangsúlyozta. Szerinte „most és itt, nem júliusban, augusztusban vagy szeptemberben”, hanem legkésőbb májusig van szükség minél több vakcinára. Ennek érdekében ki kell használni az EU gazdasági erejét, nyomást gyakorolni a nagy gyógyszergyártó cégekre, hogy teljesítsék a szerződésekben rögzített szállítmányokat – szorgalmazta. Felidézte: e cégeknek a vakcinafejlesztés céljából az EU „busás előleget” fizetett ki, aztán kiderült, hogy a gyógyszergyártók a vakcinákat „úgy használják, hogy kerüljék a velük kötött szerződés nem egészen konkrét előírásait”.

A járvány témájára kitért felszólalása során Charles Michel is, az EU prioritásának nevezve a tagállamok társadalmainak gyors beoltását, a vakcinák minél gyorsabb szállítását. Andrej Babiš cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy – mint fogalmazott – az EU „remek tárgyalásokat folytatott abban a hiszemben, hogy a gyógyszergyártók komolyan állnak a témához”, most viszont késnek a szállítmányok. Igor Matovič szlovák kormányfő súlyosnak minősítette az országában fennálló járványhelyzetet, „szinte százszázalékosnak” nevezte a vírus brit mutációjának részesedését a fertőzésekben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-18: Belföld - :

Adócsalásért nem jár börtön

Alkotmányosnak minősült az a korábbi parlamenti többség által megszavazott törvénymódosítás, amelynek alapján az adócsalók elkerülhetik a börtönt, ha jogerős elítélésük előtt – 20 százalékos büntetőkamattal és a késedelmi kamatokkal kiegészítve – megtérítik az államkincstárnak okozott kárt.
2021-02-18: Világfigyelő - :

Többet szállít a Pfizer

Tovább növeli az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) az amerikai Pfizer gyógyszergyártó társasággal kifejlesztett vakcinájából az Európai Unió tagállamainak szánt mennyiséget a BioNTech: a német biotechnológiai vállalkozás tegnapi közleménye szerint a tervezettnél 200 millióval több adagot szállítanak a huszonheteknek.