Diákemléknézőben

2021. február 22., hétfő, História

Az iskolák újranyitása körüli vitában hallatta hangját az Országos Diáktanács is – erről jutott eszembe, hogy ez természetes is, hiszen a nagykorúság küszöbén levő diákokat, ha nem jelentkeztek volna, akkor is meg kellett volna hívni, nem egy alkalom volt a történelemben, amikor ők is szóhoz juthattak, sőt, a harcok résztvevői is voltak.

  • Képeslap, 1913 (a szerző tulajdonában)
    Képeslap, 1913 (a szerző tulajdonában)

A nyáron egy hidvégi riportút alkalmával meglátogattam a barcaföldvári várat, amelyet uniós pénzekből és hazai műemlékvédelmi alapokból teljesen újjáépítettek. Nem hittem volna, amikor a romos várat annyiszor nézegettem a vonatablakból, hogy azt még valamikor régi pompájába öltözteti valaki. Ha már látogatás, legyen emlékezetes, elindultam, hogy megkeressem, áll-e még a barcaföldvári „deák-emlék”, amelyet annyiszor nézegettem egy 1913-ban készült képeslapon, felirata szerint „Stefani M. kereskedő forgalmazott Földváron”. Van ott hátul egy toronyféle – szólalt meg egy idősebb férfi –, lehet, hogy azt keresik. Hihetetlen – ámuldoztam magamban, amikor megpillantottam, hogy áll a deák-emlék, átvészelte a lepergett évszázadot. Hol vannak már a földvári szászok, akik tömegesen hagyták el a települést? Földvár volt ugyanis a barcasági szászság központja.

Marián Gyöngyvér 2010-es kolozsvári mesterképző tanfolyamos kutatásai szerint az emléket Friedrich Balthes segesvári építész tervezte, aki tehetséges grafikus is volt, az ő rajza látható a mellékelt régi képeslapon is. Történt ugyanis, hogy Báthory Gábor (1589–1613) erdélyi fejedelem egyik sikertelen havasalföldi és brassói kalandja után a földvári várban szállt meg 800 személyből álló csapatával, melyet Weiss Mihály (1569–1612), Brassó főbírája, krónikaíró politikus sikertelenül ostromolt és csatát vesztett. Harcosai között voltak önkéntesek, a brassói Honterus-gimnázium végzős diákjai, akik közül mintegy harminckilenc a küzdelemben életét vesztette 1612. október 16-án. A szomorú eseményt megörökítő emlékjelre pályázatot hirdettek az akkoriak 1911-ben, amely sajnos csak 1913 szeptemberében került felavatásra, állítólag azon a helyen, „ahol eltemették őket”.

A deák-emléket az 1989-es rendszerváltás után felújították. Az épület két homlokfalát Brassó város és Földvár címere díszíti, belső lépcsőfeljárójának falán újkori freskón egy gót betűs felirat szól a brassói vitéz deákok hősies küzdelméről. Sajtóinformációink szerint a deák-emléknél minden év október 16-án a brassói Honterus-gimnázium képviselői-diákjai és érdeklődők emlékeznek az elhunytakra a diákbátorság és hősiesség emlékművénél.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-02-22: História - József Álmos:

Sepsiszentgyörgy képes története

A mintegy 1500 fényképet, írásos dokumentumot, térképet és tervrajzot bemutató Sepsiszentgyörgy képes története harmadik, bővített kiadását látványos és kifogástalan minőségben a csíkszeredai Gutenberg Kiadó 2020 őszén jelentette meg. Lektorálását dr. Boér Hunornak és Demeter Lajosnak köszönhetjük. A kiadvány tartalmi és minőségi értékeléséről az Előretolt Helyőrség decemberi kiadásában Miklóssi Szabó István, a Háromszék 2020. december 31-i számában Váry O. Péter tollából olvashatunk. A szerzők és a kiadó köszönetüket fejezik ki a közölt méltatásokért. Jelen írásom célja felhívni a város múltja iránt érdeklődők figyelmét az új, mintegy 750 oldalas kiadás néhány tartalmi, az előző, 2012-es kötetben nem szereplő újdonságára.
2021-02-22: Belföld - :

Elfogadta a kormány a költségvetést

Elfogadta az idei központi költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét pénteki ülésén a kormány, amely idén a GDP 7,16 százalékára rugó államháztartási hiánnyal számol, miután Románia a tavalyi évet 9,79 százalékos deficittel zárta.