Áder Iohannis segítségét kéri

2021. február 22., hétfő, Belföld

Klaus Iohannis államfőhöz fordult Áder János köztársasági elnök a Szamos múlt heti nehézfémszennyezése ügyében annak érdekében, hogy Románia késedelem nélkül tegyen lépéseket a most már rendszeressé vált szennyeződések miatt.

  • Áder János. Fotó: nepszava.hu
    Áder János. Fotó: nepszava.hu

A magyar államfő levelében azt kéri román kollégájától, vesse latba befolyását, és a rendelkezésére álló minden eszközzel mozdítsa elő a két ország közötti két- és többoldalú, valamint az Európai Unió keretében vállalt, a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi jogi kötelezettségek betartását. A Máramaros megyei bányavidék lezárt tárnáiból nem most először, hanem – 2013 és 2018 után – harmadjára jutottak nehézfémek a Lápos, onnan pedig a Magyarország felé tartó Szamos folyóba.

„Meggyőződésem, hogy ezt a veszélyes helyzetet most már késedelem nélkül orvosolni kell, elejét véve annak, hogy a bányavíz ismételten károsíthassa folyóink törékeny ökoszisztémáját, mely a 2000. évi, rendkívüli pusztulást okozó ciánszennyezés óta fokozottan érzékeny a víz összetételének változásaira” – fogalmazott Áder János.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-22: Belföld - :

A beoltottak száma meghaladta a fertőzöttekét (Koronavírus)

A koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttekét: az oltási kampányt koordináló országos bizottság szombat esti összesítése szerint Romániában eddig 788 ezer embert oltottak be, közülük több mint 562 ezren a második, emlékeztető adagot is megkapták. A Stratégiai Kommunikációs Törzs tegnapi jelentése szerint a járvány kezdete óta 779 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem 35 ezer jelenleg is beteg.
2021-02-22: Belföld - :

Ideiglenes képviselet

Turos Loránd Szatmár megyei szenátor és Nagy Szabolcs Szatmár megyei képviselő vette át a Máramaros megyei magyarság parlamenti képviseletét azt követően, hogy az RMDSZ diplomahamisítás miatt kizárta soraiból és parlamenti frakciójából Apjok Norbert Máramaros megyei képviselőt.