Bérpótlékok és igazságpótlékok

2021. február 22., hétfő, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Elfogadta a kormány az idei költségvetési tervezetet, amelyben továbbra is toronymagas a bérköltségek aránya. És nem látszik semmiféle reform e téren, noha most, a járvány okozta gazdasági visszaesés idején nagy szükség és lehetőség is lenne a változtatásra.

A rendszer azonban rendíthetetlen, a bértábla szent. Violeta Alexandru volt munkaügyi miniszter szerint ötvennél többféle pótlékot kapnak az állami alkalmazottak, legalábbis azok az ágazatok, amelyek a megfelelő pillanatban közel kerültek a döntéshozókhoz.

A pótlékok között vannak jutalompénzek is, amelyeket elvileg a kiemelkedő teljesítményű alkalmazottaknak kellene adni, ám a gyakorlat az, hogy mindenki megkapja, akár jól, akár rosszul dolgozik, e világos túlkapásokat inkább takargatják, mint hogy bárkit is felelősségre vonjanak. Violeta Alexandru, a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, aki tavaly szaktárcavezetőként tehetett volna valamit e jelenség ellen, ám akkor hallgatott, és párttársai – köztük Florin Cîțu kormányfő, akinek akkori pénzügyminiszterként szintén volt rálátása a költségvetés kiegyensúlyozatlanságára, hogy ne mondjunk kirablást – hozzá hasonlóan ódzkodnak a klientúra megharagításától. Ezt 2020-ban, választási évben még meg lehetett érteni, ha a többség – a hazai munkavállalók háromnegyede, akik a magánszférában semmiféle kényeztetést nem kapnak, no meg a nyugdíjasok nagyobbik fele, akik éppen csak megélnek – nem is értett egyet a kivételezésekkel. Most azonban már léphetnének valamit, gondolhatjuk naivan.

Miért nem teszik? Mert az idén is választási év van, legalábbis a két nagyobbik kormánypártban: az NLP és az USR–PLUS is tisztújító kongresszust tart, és a pártelnökök nem az egyszerű választók szavazatával kerülnek tisztségbe, hanem a tagszervezetek vezetőit, a helyi kiskirályokat megnyerve. Mivel? Hát pénzügyi szigorral aligha. Lám, a pótlékok levágását ígérő kormányfő máris visszakozni kényszerült, az azonnal ható kormányrendelet helyett a kérdés rendezését a lassú törvényhozásra bízta (a bennfentes fővárosi sajtó szerint elődje és pártbeli felettese, Ludovic Orban közvetlen utasítására), amelyről már tudjuk, hogy idén (tehát a pártkongresszusok előtt) egyáltalán nem akar a kérdéssel foglalkozni, hiszen „megígérték, hogy a közalkalmazotti jövedelmek a 2020. decemberi szinten maradnak”. Az ám, de azt is megígérték, hogy emelni fogják a nyugdíjakat, és ennek az ígéretnek a megszegése láthatóan semmiféle lelkiismereti gondot nem okoz a politikusoknak. Azzal akár egyet is lehetne érteni, hogy az egyetemisták ezentúl csak fél áron utazhatnak, hiszen a fejlettebb országokban is így van, de az már nagyon nincs rendben, hogy a nincsteleneken, az időseken, a tanuló fiatalokon és a gyermekeken spórolnak (mert a gyermekpénzt sem az ígért mértékben emelgetik), miközben az állami szektorban csak az üdülőjegyeket és a prefektúrán jogtalanul felvett járványpótlékokat vonják meg.

Így megy ez Romániában, egyesek bérpótlékot kapnak, mások igazságosság helyett maszlagot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4539
szavazógép
2021-02-22: Közélet - :

Egyre több a „zöld iskola” (Sepsiszentgyörgy még sárga)

A február 8-i iskolakezdés óta egyre több az olyan tanintézmény Háromszéken, ahol a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes részvétel mellett zajlik az oktatás.
2021-02-22: Magazin - :

Virágcserepek otthonra /X/

Közeleg a tavasz, így egyre jobban megnőnek az igények az iránt, hogy néhány virággal tegyük hangulatosabbá a lakást. Igen ám, de sokan sajnálják vágott virágra kiadni a pénzt, így inkább nem vásárolnak semmit. Pedig a cserepes virágok sokkal jobb megoldást jelentenek.