Sertéstartás korlátozása a háztáji gazdaságokbanA módosított tervezet sem elfogadható

2021. február 23., kedd, Gazdakör

Ismét változott a sertésfarmok nagyságát szabályozó rendelettervezet. A korábbi dokumentum értelmében ötre korlátozták a háztáji, saját fogyasztásra szánt hízósertések számát. A módosítás során törölték a hízósertés fogalmát, de megmaradt az ötfős korlátozás. A változás egyik hozadéka, hogy az öt sertés között lehet koca, malac, süldő is, nem csak hízó, mint korábban fogalmaztak. A módosítás előrelépés, de a gazdák még mindig úgy érzik, az agrártárca beavatkozik tulajdonjoguk gyakorlásába.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke érdeklődésünkre kijelentette: nem fogadható el a tervezet, nem kell hatályba lépjen, hiába módosították, esetleges alkalmazásánál sokféleképpen lehet értelmezni. 

A tervezet többféle vetületét vették górcső alá – mondta az elnök. Az tény, hogy a rendelet pozitív hatással lenne az afrikai sertéspestis terjedésének meggátolására, de egyúttal korlátozná a gazdák tulajdonjogának gyakorlását. Az egyesület partnerei között nagy sertésfarmok is vannak, de a rendelkezés nagyon sok szempontból negatívan érintené a székelyföldi – és nem csak – vidéket. Egyrészt bajban lennének a kis vágóhidak – ezek létrehozását az egyesület is szorgalmazta. Okafogyottá válhat működésük, hiszen épp a háztáji gazdaságokból származó sertések vágására vannak berendezkedve. Máris sok a pluszköltségük, ezért drágábbak termékeik, de a rendelet életbelépésével kapacitásukat sem tudnák lefedni, hiszen nem lenne vágósertés. A kis vágóhidak a kisgazdaságoktól vásárolják a jó minőségű sertést, amiből kiváló minőségű termékeket állítanak elő. Ha ez megszűnik, gyakorlatilag a fogyasztókat beterelik a nagyáruházakba, ahol legtöbb esetben külföldről származó sertésekből készült termékeket vásárolhatnak – húzta alá Becze.

Másrészt Székelyföldön sok a gazda, számukra az élelmiszer-biztonság alapvető tényezője a háztájiban tartott sertés. Vidéken még nincsenek akkora fizetések, hogy mindent nagyáruházakból vásároljanak meg, nem lehet eltekinteni attól, hogy otthon ne tartsanak sertéseket.

Ezt nem lehet így hagyni, a rendelet eredményeként megszűnhet a háztáji sertéstartás, ezzel együtt eltűnhet egy gasztronómiai kultúra, életforma is – mondta az elnök.

Gondolkoznak azon, hogy segítsék a gazdákat a családi fogyasztásra berendezkedett sertéstartás engedélyeztetésében, s abban is, hogy be tudják tartani az állategészségügyi és állatjóléti előírásokat. Mindenképp szeretnék húzni, semlegesíteni a rendelet életbelépését, ezzel párhuzamosan sertéstartásra engedélyeztetni farmokat. Ezeket szövetkezeti formába kell tömöríteni, így számukra könnyebb lesz az inputanyagok beszerzése, az értékesítés is – jelentette ki Becze István.

Könczei Csaba parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja sem tartja elfogadhatónak a tervezetet, a módosított formában sem. Nem elég a változtatás, a hangsúly az ötös számon van, ezt kell megemelni. Egy koca átlagosan hét malacot nevel fel, egy évben kétszer malacozik. Ennek figyelembevételével 15 lenne az elfogadható szám a háztáji gazdaságokban tartott sertések esetében – fogalmazott a képviselő.

Ugyanakkor hangsúlyozta, oda kellene figyelni a sertések fülszámozására. Elválasztáskor minden malac kapja meg a fülszámot, amelyet az állatorvos helyezzen be a fülbe, ne bízzák ezt a gazdákra. A naprakész nyilvántartás is nagyon fontos. Mindezzel megvalósulna az állatok követhetősége. A háztáji kocákat pedig mesterségesen kellene megtermékenyíteni, ezzel elkerülhetővé válik, hogy a kocát a kanhoz sétáltassák, miközben ki van téve az afrikai sertéspestissel való fertőzésnek – mondta Könczei.

Összegzésként kijelentette: ha így módosulna a tervezet, akkor elfogadható lenne a gazda, a minisztérium, más hatóságok számára is. Ugyanakkor előrelépést jelentene a sertésállományok betegségmegelőzése terén is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2021-02-23: Riport - Hecser László:

Jó szó Köpecért

Ha Köpec szóba kerül, legalább viccesen egyszer biztosan elhangzik, hogy bizony baj van ott. Tényleg akad baj – folyamatos az árvízveszély, útjait itt, ott és amott is jogosan lehet szidni, középületei közül nem mindegyik van jó állapotban –, ám ez csak az érem egyik oldala. Mert igenis, van, aminek örvendeni. Például annak, hogy bár a koronavírus-járvány megnehezítette az életet, de súlyos eset egy sem volt; vagy annak, hogy akadnak, akik készek önzetlenül a köz érdekében tenni; vagy hogy van kivel közösen hálát adni Istennek, amiért megtartotta a közösséget. Köpec: városhoz tartozik, de falu – a javából. 
2021-02-23: Gazdakör - Incze Péter:

Tárgyalnak a támogatás összegéről (Fiatal gazdák vidéki megtelepedésének támogatása)

Sokan érdeklődnek a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatásáról, így a legfrissebb információkért megkerestük a megyei vidékfejlesztési hivatal szakembereit.