Tőkés László tiltakozik a főtitkár kinevezése ellen

2021. február 23., kedd, Belföld

Tiltakozik Rǎzvan-Horațiu Radu az igazságügyi minisztérium főtitkári tisztségébe való kinevezése ellen Tőkés László volt református püspök és európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tőkés a sajtónak elküldött tegnapi közleményében emlékeztetett, hogy az 1989. december 21. Egyesület, a forradalmárok érdekvédelmi szervezete testületileg foglalt állást „annak a sokkoló eseménynek a tárgyában, hogy Ion Stelian román igazságügyminiszter azt a Rǎzvan-Horațiu Radu jogászt nevezte ki a tárca főtitkári tisztségébe, aki 2011-ben, az ún. Vlase-ügyben és más esetekben az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) delegált román kormánymegbízottként részrehajló módon fogta pártját az 1989 decemberében tömeggyilkosságokat elkövető bűnözőknek.”

Tőkés emlékeztet, hogy az EJEB a Nicușor Vlase meggyilkolása ügyében indított perben egyértelműen elmarasztalta a román államot, amelynek illetékes szervei 22 év után sem szolgáltattak igazságot a fiatalember meggyilkolásával kapcsolatos perben, sőt, az eset elévülésére való hivatkozással utasították vissza annak jogszerű elbírálását. Ezzel szemben az EJEB az emberi jogok európai egyezménye 2. cikkelye alapján hozta meg elmarasztaló ítéletét, kimondva, hogy „az ártatlan polgári személyek életének kioltása emberiség ellen elkövetett, elévülhetetlen bűncselekménynek számít”.

A volt EP képviselő az ügyben felperesi minőségben részt vevő forradalmár szervezet állásfoglalását is idézi, melyben rámutatnak, hogy Rǎzvan-Horațiu Radu volt kormányzati megbízott annak idején „megpróbálta eltussolni a jelenkori román történelem legsúlyosabb bűncselekményeit”.

„Arra szólítom fel országunk közméltóságait, élükön Klaus Iohannis államelnökkel, hogy a törvény, valamint az európai bíróság vonatkozó határozatainak értelmében segítsék elő a forradalom perének a lezárását, az emberiség ellen 1989 decemberében elkövetett bűncselekmények ügyében való igazságtételt” – fogalmazott Tőkés László, emlékeztetve, hogy az Európai Parlament román képviselőinek egyöntetű támogatásával elfogadott 2019. december 19-i állásfoglalás megállapításai és meghagyásai ellenére Romániában azóta sem történt érdemi előrelépés a forradalom idején meggyilkolt 1142, megsebesült 3138 és illegálisan letartóztatott és megkínzott 760 áldozat ügyében.

Tőkés László végezetül reményét fejezte ki, hogy az előttünk álló parlamenti, illetve kormányzati ciklusban „az RMDSZ hallatni fogja szavát a forradalmi igazságtétel, illetve az ezzel kapcsolatban tapasztalható anomáliák ügyében”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-02-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Hogy ne külföldről hozzuk a pityókát (Hét évre szóló burgonyastratégiát készítettek)

Kidolgozták a Burgonya Országos Stratégiáját. A Burgonya Országos Szövetsége által készített dokumentumot Kézdivásárhelyen adták át Adrian Oros mezőgazdasági miniszternek a Romániai Farmerek Klubja által a burgonyatermesztő gazdák számára szervezett fórumon. A stratégiát dr. Becsek László mutatta be a miniszternek és a jelen lévő gazdáknak. 
2021-02-23: Belföld - :

Megegyeztek a bányászokkal

A kormány pénzt utal ki a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) bányászai elmaradt béreinek kifizetésére – jelentette ki tegnap Raluca Turcan munkaügyi miniszter, a bányászvezetőkkel való találkozás után.