Megegyeztek a bányászokkal

2021. február 23., kedd, Belföld

A kormány pénzt utal ki a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) bányászai elmaradt béreinek kifizetésére – jelentette ki tegnap Raluca Turcan munkaügyi miniszter, a bányászvezetőkkel való találkozás után.

A tárcavezető elmondta, hogy sikerült találniuk néhány intézkedést, amelyek a patthelyzet megoldásához vezethetnek. Ezek egyike egy sürgősségi kormányrendelet, amellyel pénzt utalhatnak át a bérgarancia alapból a csődeljárás alatt álló CEH-nek, és ez a rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben. Második lépésként a kormány elfogad egy határozatot a sürgősségi rendelet gyakorlatba ültetéséről, háromhavi elmaradt bér kifizetési módjáról.

A határozat értelmében három lépésben fogják kifizetni az elmaradt béreket és bérpótlékokat, valamint a nyugalomba vonuló alkalmazottaknak járó végkielégítéseket, a munkahelyre való utazás költségeit, ételjegyeket és távfűtés-támogatást – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ezzel a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.

Turcan ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a javasolt intézkedések rábírják a lupényi kőszénbánya mélyén tüntető mintegy hetven vájárt, hogy abbahagyják a tiltakozó akciót, ami a tegnap meg is történt.

Januártól a CEH bevételei 7 millió lejjel estek vissza, miután nem származik jövedelmük a rendszerszolgáltatások biztosításából, és megszűnt a Lónya-telepi bánya bezárására nyújtott állami támogatás. A bérek kifizetéséhez 12 millió lejre van szüksége a vállalatnak havonta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-02-23: Belföld - :

Tőkés László tiltakozik a főtitkár kinevezése ellen

Tiltakozik Rǎzvan-Horațiu Radu az igazságügyi minisztérium főtitkári tisztségébe való kinevezése ellen Tőkés László volt református püspök és európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.
2021-02-23: Belföld - :

Elfogadták a végleges tervezetet

Tegnap este fogadta el a kormány a 2021-es államháztartási törvény és társadalombiztosítási törvény végső formáját.