VisszajelzésMiért szükséges Sepsiszentgyörgynek a kerülőút?

2021. február 23., kedd, Közélet

Sajnálattal és megértéssel olvastam a Háromszékben Vonalzóval döntik el a sorsodat címmel megjelent olvasói levelet, melyben egy panaszos, Donáth Anna arról írt, hogy mennyire kellemetlenül érinti őt az, hogy az ő területén vezet majd át a sepsiszentgyörgyi kerülőút. Először is arról szeretnék néhány szót szólni, hogy miért fontos a sepsiszentgyörgyi kerülőút megépítése. 

Az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom Romániában, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes megbirkózni a forgalom mostani volumenével. Sepsiszentgyörgy az országnak olyan részén fekszik, hogy a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom teljességgel itt halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével. Fontos megemlíteni azt is, hogy a repülőtér megépülésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd, és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell, vagyis megoldásokat kell ezekre a problémákra találnia. Az utóbbi időben az érintett Kilyénben és Szotyorban a megnövekedett országúti forgalom nagyon megnehezítette az ott élő emberek életét, és Sepsiszentgyörgyön is halálos kimenetelű baleset fordult elő az Oltmező utcában, vagyis a Csíkszereda felé vezető úton, melyen áthalad minden északra tartó gépjármű. Nem kérdés tehát, hogy szükség van a kerülőútra, pontosan azért, hogy az áthaladó és főleg a teherforgalmat kitereljük a városból. Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, azért, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban, s ezt másképpen nem lehet elérni. 

Ugyanakkor sajnálattal értesültem arról, hogy vannak, akiket hátrányosan érint az út megépítése. Fontos tudni, hogy volt ezzel kapcsolatosan közmeghallgatás 2019-ben, amit az Országos Útügy hirdetett meg, de úgy tudom, a közmeghallgatás során nem érkeztek be észrevételek. Ugyanakkor azóta az önkormányzat felé többen is jelezték azt, hogy nagyon alacsonynak tartják a kisajátítás értékét. Az önkormányzat ez esetben nem tud mást tenni, mint azt tanácsolni az érintetteknek, hogy amennyiben azt gondolják, hogy a kisajátítás értéke nem piaci alapú, akkor együttesen, összefogással tereljék bírósági útra az ügyet, tekintve, hogy a törvény értelmében a bíróság kinevezhet egy másik felértékelőt és a beruházónak kötelessége a felértékelő által megnevezett összeget az érintetteknek kifizetni. Tekintve, hogy az állam sajátítja ki a területeket, sajnos nem lehetséges más területtel kompenzálni az érintetteket. Ugyanis azokat a területeket, melyeket érint a nyomvonal és melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, azokat az önkormányzatnak ingyen kell az állam rendelkezésére bocsátania. Ugyanakkor amennyiben előfordul az, hogy több olyan eset lesz, ahol az emberek földjét kettévágja a nyomvonal, ott cserével megoldható az, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje. Amennyiben az érintetteknek segítségre van szükségük a folyamatot és a részleteket illetően, bármikor fordulhatnak Sepsiszentgyörgy önkormányzatához. Én szívesen állok a továbbiakban a rendelkezésükre, hogy segítségükre legyek abban, hogy megoldásokat keressünk. 

Igen, meg akarjuk építeni a kerülőutat, de úgy szeretnénk megépíteni, hogy senkit se érjen helyrehozhatatlan kár, mert mi olyan fejlesztésekben gondolkozunk Sepsiszentgyörgyön, melyek nagymértékben bírják a lakosság támogatását. 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-02-23: Közélet - :

Érdeklődnek az utászcégek (Sepsiszentgyörgy terelőútja)

Több nagy szakcég is érdeklődik a sepsiszentgyörgyi terelőút tervezése és megépítése iránt, ezért bő két héttel meghosszabbították a versenytárgyalás határidejét – közölte sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester. 
2021-02-23: Közélet - :

Bűnvádi eljárást indított az önkormányzat (Szakszervezetek művelődési háza)

Bűnvádi eljárást indított Sepsiszentgyörgy önkormányzata a szakszervezetek művelődési házának ügyében; az elhanyagolt állapotban lévő ingatlan veszélyes a lakók biztonságára és egészségére nézvést is.