Mi, hol, mikor?

2021. február 24., szerda, Mi, hol, mikor?

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A Táncsétány című, a táncegyüttes alakulásának harmincadik évfordulójára készült produkció (koreográfusok: Orza Călin, Melles Endre, Furik Rita, Tekeres Gizella, rendező-koreográfus: Ivácson László) ma 19 órától tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében.

Az előadásra jegyet vásárolni a központi jegyirodában lehet.
A HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES március 1-jén, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban bemutatja Ékes Gyergyó című műsorát. Jegyek elővételben a központi jegyirodában, illetve előadás előtt a helyszínen kaphatók. Jegyár: 10 lej nyugdíjasoknak és diákoknak, 25 lej felnőtteknek.

Zene
FARSANGI KONCERT. Az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) és a Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja ma 18 órától farsangi hangversenyt szervez. Fellép a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész. A helyek száma korlátozott. A jegyeket (10 lej) előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).
AZ IDEI HANGVERSENYÉVAD első sepsiszentgyörgyi koncertjére február 26-án, pénteken 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. A brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar műsorán különleges összeállítás szerepel: Friedrich Gulda osztrák zeneszerző versenyművét követően Wolfgang Amadeus Mozart fúvószenekarra írt szerenádjával a klasszikus korszakba kalauzolják a közönséget. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyeket is lehet vásárolni a városi jegyirodában. A jegyek ára felnőtteknek 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. A városi jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, valamint az előadás előtt egy órával. A szervezők arra kérik a bérleteseket, hogy a járványhelyzetre való tekintettel előadás előtt a városi jegyirodában szíveskedjenek helyjegyet foglalni.

Színház
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi Székely Góbék Maszkás kalamajka című előadása február 25-én, csütörtökön 17 és 20 órától tekinthető meg a kovásznai művelődési központ színpadán. Helyfoglalás hétköznapokon 8–16 óráig a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztáránál vagy a 0744 364 250-es telefonszámon. Jegyár: egységesen 25 lej. • Az előadás február 27-én 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében is látható. Jegyár: 30 lej. Érdeklődni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonon lehet 9–16 óráig. Jegyárusítás a Treff utazási iroda székhelyén kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: ma 16.30-tól Trollok a világ körül (románul beszélő), 16.45-től 10 nap anyu nélkül (magyarul beszélő) és 19.15-től román felirattal, 19 órától Corpus Christi (magyar felirattal); csütörtökön 16.45-től Trollok a világ körül (magyarul beszélő), 17 órától Scooby (románul beszélő), 19 órától Boldog idők (román felirattal), 19.30-tól Szolgák (román felirattal). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15–21 óráig, telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től és 12.13-tól Ferenc pápa gondolatai a családokról, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval! (7.05-től ima a hivatásokért), 8 órától szentmise Tekerőpatakról, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Kiállítás
Február 26-án, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ Olt utca 2. szám alatti földszinti és harmadik emeleti kiállítótereiben megnyitják az In memoriam Kántor Lajos című kiállítást. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A kiállítást Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitja meg. A tárlat megtekinthető február 27. és április 16. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 1–18 óráig.

Szívből jövő könyvajándék
Február 14. a könyvajándékozás nemzetközi napja, amelyhez idén a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár saját kezdeményezéssel csatlakozott: gyermekkönyvek gyűjtését és átadását szervezi meg hátrányos helyzetű háromszéki gyermekek, illetve csoportjaik számára, együttműködve a megyében szociális tevékenységet folytató szervezetekkel. Közel 1500 háromszéki gyermeket szeretnének megajándékozni magyar és román nyelvű könyvekkel, illetve könyvgyűjteményt adományozni gyermekcsoportok számára. A gyűjtés február 1-jén kezdődött és április 23-ig tart. Az ajándékozást megkönnyítő javaslatok: 0–3 éveseknek leporelló, kartonkönyv, mondókás könyvek; 3–6 éveseknek rövid meséket, verseket tartalmazó képeskönyvek; 7–11 éveseknek mesék, meseregények, kezdő olvasóknak szóló könyvek; 11–14 éveseknek meseregények, ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek; 14+ ifjúsági regények. A 2005 után megjelent, új vagy újszerű állapotban lévő könyveket a könyvtárban és a fiókkönyvtárban kialakított gyűjtőpontnál lehet leadni. A helyben megvásárolt könyvek a sepsiszentgyörgyi könyvesboltokban található dobozokba is betehetők. A könyv felmutatásával a megajándékozott gyermekek ingyenes könyvtári belépőt kapnak. A program lezárásakor az adományozók között a Sepsiszentgyörgy képes története és a 100 erdővidéki recept című könyveket sorsolják ki. Ha az adományozó szeretne részt venni a sorsoláson, ki kell töltenie a doboz mellett elhelyezett szelvényt.

Ingyenes ügyintézés Maksán
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Maksán a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági  és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (0267 318 355, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ma 9–14 óráig Bereckben (1-es, 5-ös, 10-es, 11-es), Martonoson (1-es, 2-es) és Alsólemhényben (az 1-es, 2-es, 3-as transzformátorállomás körzetében) szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. Kovásznán ma 8–16 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Ștefan Cel Mare, Alsópáva, Iskola, Bitai Demeter, Kézművesek, Târgului, 1918. december 1., Nagy állomás, Ignácz Rózsa, Hóvirág, Vajnák, Kálvin, Szabadság, Fenyők, Egyesülés és Berceni utcában. A szolgáltatás újraindítása után a víz elszíneződésére lehet számítani.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót, figyelembe véve az egészségügyi szabályok betartását.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.
ŐSTÖRTÉNETI KLUB indul csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház pincéjében Kósa Ferenc vezetésével. Az első alkalom témája: Miért hunok a székelyek, magyarok, és miért nem?! A járványügyi előírások betartása kötelező.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-23: Közélet - Fekete Réka:

Oltják a háromszéki pedagógusokat

Háromszéken több mint háromszáz tanító és tanár már beoltatta magát koronavírus-fertőzés ellen, a tanügyiek számára szervezett, február 25–március 1. közötti tömeges oltási időszakra 239 háromszéki pedagógus jelentkezett – tudtuk meg Kiss Imre megyei főtanfelügyelőtől.
2021-02-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás