Hírsaláta

2021. február 24., szerda, Belföld

NEM VÁLTAK BE A KAMIONRENDELŐK. Pénzkidobásnak bizonyult azoknak a tehergépkocsiknak a beszerzése, amelyekben intenzív osztályokat rendeztek be a koronavírusos betegek számára. A kormány tavaly nyáron (két alapítvány támogatásával) több ilyen járművet is vásárolt, de nem sok haszna volt belőlük.

  • Fotó: Hotnews
    Fotó: Hotnews

Botoșani-ban egy kamion teteje pár nap után beázott, és ki kellett költöztetni belőle a betegeket, Temesváron is alig két napig bírta a terhelést a mobil egység oxigénberendezése, legutóbb pedig a bukaresti Marius Nasta Kórházban kezdett füstölni az egyik ilyen pótrendelő. A Dăruiește Viață Egyesület egyik alapítója, Oana Gheor­ghiu szerint ezek a kamionok hosszú távú ellátásra nem valók, csak 2–3 napos ellátást képesek nyújtani a természeti katasztrófák helyszínein. A jó és biztonságos megoldás az lett volna, ha moduláris kórházakat építenek a koronavírussal fertőzöttek számára (ahogy más országokban is tették), így a meglévő kórházakat sem kellett volna bezárni a más betegségekben szenvedők előtt. (Hotnews)

ÉRDEMES SOKAT TESZTELNI? Nesze semmi választ kaptak hétfőn Temesvár és Kolozsvár polgármesterei az egészségügyi minisztériumtól. A két elöljáró (akikhez közben Gyulafehérvár polgármestere is csatlakozott) már többször szót emelt amiatt, hogy egyenletlenül végzik a koronavírus-teszteket az országban, és ez hátrányba hozza azokat a megyéket, ahol sokat tesztelnek. Nos a tárca álláspontja igazán diplomatikus, vagyis kellőképpen ködös és visszautasító. Mindenekelőtt nagyon örül annak, hogy az említett megyékben sokat tesztelnek, hiszen ez arra utal, hogy jól gondját viselik a lakosságnak. Ugyanígy az is a gondoskodás jele, hogy bezárják az iskolákat, vendéglőket, mozikat, színházakat, mert ily módon csökkentik a fertőzés terjedését. (Tessék ezt mondani a kínlódó vagy épp becsődölő ágazatoknak.) Viszont, folytatja a minisztériumi szószóló: nem lenne korrekt, ha az említett – vagyis többet tesztelő – megyék esetében más fertőzési rátákat állapítanának meg az országos szinten megszabott értékeknél. Ellenkezőleg, az a feladat, hogy mindenütt serkentsék a tesztelési rátát, mert akkor mindenütt tisztábban látható a valós helyzet. (Érdekes, egy év eltelt, és ezt a serkentést valahogy nem sikerült megvalósítani.) A válasz vége belesüppedt a tesztelés fontosságáról, a lakosság minél alaposabb tájékoztatásáról szóló általánosságokba. Amivel a sokat tesztelő megyék maradtak: nincs engedmény, oldjátok meg a problémátokat. Amiből azt is lehet érteni, hogy ahol keveset tesztelnek, tehát zöld besorolásban vannak, ott nyitva állhatnak a mozik, színházak, éttermek kapui. (Főtér)

14 ÉVES ANYA. Erős hátfájással jelentkezett vasárnap reggel egy 14 éves lány a Buzău megyei kórház sürgősségi osztályán, ám az orvosi vizsgálat során az derült ki, hogy várandós. De nem volt idő átutalni a szülészeti osztályra, mert azonnal beindult a szülés, és pár óra leforgása alatt a kiskorú anya egészséges csecsemőnek adott életet. A Mentsétek meg a gyerekeket nevű civil szervezet ügyvezető elnöke, Gabriela Alexandrescu szerint a serdülőkori terhességek aránya aggasztóan magas Romániában. 2019-ben 200 ezer szülés közül 750-nél az anya 15 évesnél fiatalabb volt, közülük 29 már a második gyermekét szülte. Csaknem 18 ezer esetben az anya 15 és 19 év közötti volt, közülük 3851 a második, 710 a harmadik, 70 a negyedik, 11 pedig az ötödik gyermekének adott életet. A 15 év alattiaknál Románia első helyen áll Európában: az Európai Unióban a 15 évesnél fiatalabb serdülők terhességeinek 40 százalékát nálunk jegyzik fel, míg a 19 év alatti terhességek 23 százaléka kerül ki Romániából. Itt a legmagasabb a gyermekhalandóság is, ami a koraszülöttek magas arányával, vagyis az anyák túl alacsony vagy túl magas korával áll összefüggésben. (Transindex/MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 522
szavazógép
2021-02-24: Belföld - :

Átlépte a húszezret az áldozatok száma

Ismét háromezer fölé ugrott az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma, a kórházban fekvőké és a súlyos betegeké is emelkedett, és magas az elmúlt 24 órában történt elhalálozások aránya is. Az országos közegészségügyi intézet figyelmeztetése szerint az új, jobban fertőző brit vírustörzset már az ország 21 megyéjében, gyermekeken is kimutatták, az új esetek 27,3 százalékát bizonyítottan ez okozza.
2021-02-24: Belföld - :

Kisvárosok is pályázhatnak

A megyeszékhelyek mellett a vidék, valamint a kis- és közepes városok is részesülhetnek azokból a forrásokból, amelyet az országos helyreállítási terv (román betűszóval PNRR) részeként a válság kezelésére tesz elérhetővé a kormány – hívta fel a figyelmet Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, megjegyezve, hogy ezt az RMDSZ javasolta.