MikóújfaluA megyében egyedülálló kezdeményezés

2021. február 24., szerda, Közélet

Ezer lej értékű úgynevezett gólyacsomaggal támogatja hamarosan Mikóújfalu önkormányzata azokat a családokat, amelyek újabb taggal bővülnek. Az újszülötteknek szánt támogatás olyan eszközöket, fogyóanyagokat jelent, amelyekre biztosan szükség van az első hónapokban. A kezdeményezést a költségvetés elfogadása után tudják gyakorlatba ültetni, a helyi képviselő-testület döntését követően. Az önkormányzat számításai szerint a támogatásnak évente 12–15 kedvezményezettje lehet.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Demeter Ferenc polgármester a napokban tette közzé a Facebookon, hogy benyújtotta a megyeszinten egyelőre egyedülálló program jogi keretét biztosító határozattervezetet a községi képviselő-testülethez. Azt is jelezte, hogy a tervezetet az Ifjúsági Klub Újfaluért és a Háromszéki Ifjúsági Tanács szervezetek javaslata nyomán állították össze. A leírtak szerint a csomag tejport, pelenkát, ruhát, cumit, vitaminokat, ágyneműt és más hasznos eszközöket, fogyóanyagokat tartalmaz majd. A polgármester egyúttal köszönetet mondott a községben működő Medicom gyógyszertárnak, valamint Fu­gel Edina kolozsvári városi képviselőnek a segítségükért.

Lapunk érdeklődésére Demeter Ferenc elmondta: az elmúlt öt év születési átlagát véve alapul 12–15 kedvezményezettje lehet évente a kezdeményezésnek. Hozzátette, hogy egy hasonló országos programot is el tudna képzelni – amiről egyelőre még ötlet szintjén sem hallott –, az általuk indítandóra érkezett visszajelzések alapján komoly igény lenne rá. A finanszírozást saját forrásból oldják meg, nem egy jelentős tétel, egyáltalán nem terheli meg a helyi költségvetést. Úgy szándékoznak forrásokat elkülöníteni, hogy a programot ne kelljen minden alkalommal a pénzügyi évhez igazítani, ne legyenek kénytelenek megvárni a költségvetés elfogadásának időpontját, ami – mint idén is – bizonytalan, és emiatt a kezdeményezések általában megcsúsznak. Az év első hónapjaiban született kicsikkel szemben igazságtalan lenne, ha csak később kapnák meg a csomagot. A határozattervezet elfogadása után egyébként versenytárgyalással kiválasztanak egy vállalatot, amely biztosítja a csomagba kerülő eszközöket, fogyóanyagokat, és várhatóan többéves szerződést kötnek a szolgáltatásról.

A kezdeményezés Facebookon történő közzétételét követően a hozzászólók egy része törvénytervezet kidolgozását sürgette alulról jövő kezdeményezésként, és többen jelezték, hogy részt vennének egy ilyen programban mint támogatók, amennyiben szélesebb körben, akár országos szinten is megteremtődne a jogi keret.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 532
szavazógép
2021-02-24: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kis város nagy sikere

Hatodszor hódította el a Román Kupát a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapata, s bár a járványhelyzetben elrendelt korlátozások miatt az örömünnep szurkolók nélkül zajlott, érdemes alaposabban górcső alá venni a sepsiszentgyörgyi klub sikerét.
2021-02-24: Közélet - Nagy D. István:

Hír- és távközléstörténet emberközelből (Megnyitotta kapuit a TeleTár)

Zárt körben, kizárólag a sajtó jelenlétében nyitotta meg tegnap kapuit Sepsiszentgyörgyön a táv- és hírközlés történetét bemutató TeleTár, azaz a Székelyföldi Távközléstörténeti Látványtár. A városközponthoz közel található, oktatási és múzeumi szerepet is betöltő létesítményt a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület hívta életre a megyeszékhelyi önkormányzat hathatós támogatásával. A látogatók Csáky Ernő mérnök-tanár eszközgyűjteményének több mint 3500 darabját tekinthetik meg, köztük olyan különlegességeket, mint a még működőképes, papírszalagra író Morse-gép, az első olyan kommunikációs eszköz, mely képes volt írott dokumentumot készíteni vezetéken érkező jelek alapján. A TeleTár hétfőtől péntekig 9-től 13 óráig, csütörtökön 18 óráig, szombat és vasárnap előzetes egyeztetés szerint látogatható.