Megnyitotta kapuit a TeleTárHír- és távközléstörténet emberközelből

2021. február 24., szerda, Közélet

Zárt körben, kizárólag a sajtó jelenlétében nyitotta meg tegnap kapuit Sepsiszentgyörgyön a táv- és hírközlés történetét bemutató TeleTár, azaz a Székelyföldi Távközléstörténeti Látványtár. A városközponthoz közel található, oktatási és múzeumi szerepet is betöltő létesítményt a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület hívta életre a megyeszékhelyi önkormányzat hathatós támogatásával. A látogatók Csáky Ernő mérnök-tanár eszközgyűjteményének több mint 3500 darabját tekinthetik meg, köztük olyan különlegességeket, mint a még működőképes, papírszalagra író Morse-gép, az első olyan kommunikációs eszköz, mely képes volt írott dokumentumot készíteni vezetéken érkező jelek alapján. A TeleTár hétfőtől péntekig 9-től 13 óráig, csütörtökön 18 óráig, szombat és vasárnap előzetes egyeztetés szerint látogatható.

  • Két évszázad kommunikációs és szórakoztató eszközei egymás mellett.  A szerző felvétele
    Két évszázad kommunikációs és szórakoztató eszközei egymás mellett. A szerző felvétele

A múzeum a Kriza János és Bánki Donát utca sarkán, az önkormányzat tulajdonát képező, az egyesületnek felajánlott és a város költségén rendbe hozott épületben kapott helyet. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, az egyesület elnöke szerint együttműködési szerződést írtak alá a szervezettel, mely értelmében a város két évig a létesítmény működéséhez szükséges anyagi hátteret is biztosítja.

Az alpolgármester elmondta: már egy ideje keresik a helyszínt, hogy Csáky Ernő gyűjteményének megfelelő teret biztosítsanak. A kezdeti beszélgetések során több ezer négyzetméteres térről beszélgettek, egyelőre csak a jelenlegire tellett, de feltett szándékuk, hogy fejlesszék a létesítményt, az egyesületet is azért hozták létre, hogy pályázati forrásokhoz is hozzáférjenek. Az önkormányzat támogatására a továbbiakban is szükség lesz, a városvezetésnek is szándéka, hogy egy interaktív műszaki múzeumot hozzon létre egy nagyobb és alkalmasabb térben.

A létesítmény több célt is szolgál. Egyrészt a hatalmas táv- és hírközlési gyűjteményt végre a nagyközönség elé tárják. Másrészt oktatási helyszínként szolgál a város minden tanulója számára, ahol ezekhez a gépekhez, eszközökhöz hozzáférhetnek, dolgozhatnak rajtuk, miáltal a műszaki műveltséghez is közelebb kerülnek. Természetesen a turisztikai körforgásba is be akarják kapcsolni.

Az egyesület alelnöki tisztségét is betöltő Csáky Ernő távközlési mérnök és pedagógus általánosságban ismertette a létesítmény rendeltetését, valamint a terveket, elképzeléseket. Meglátása szerint a TeleTár az a tér, amely látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát, megtapasztalhatóvá teszi a látogatók számára a tudomány „csodáit”, kedvet csinál a természettudományok megismeréséhez tapasztalati úton és ez által élménnyé teszi a tanulást. Az oktatáson, képzéseken, kutatómunkán túl céljuk a Székelyföldön elérhető hírközlési eszközöknek az utókor számára való megmentése is.

A TeleTár három helyiségből áll. A bemutatóterem inter­aktív kiállítótérként működik, amely lehetőséget teremt a tárgyak kézbevételére, kipróbálására. Itt egyebek mellett egy Puskás Tivadar-féle telefonközpontot, az említett Morse-gépet, írógépeket, katonai és civil rádióberendezéseket, telefonkészülékeket, gramofonokat, patefonokat, piezoelektromos lemezjátszókat, szalagos magnókat, lámpás televíziókat, képernyőket, valamint régi számítógépeket is láthatnak az érdeklődők. A gyakorlóteremben elektronikai tanfolyamokat indítanak, illetve kiscsoportos előadásoknak, a fizika- vagy technológiaórák „meghosszabbításának”, Iskola másképp-programoknak, tudományos filmek vetítésének ad helyet. A könyvtárteremben szakkönyvgyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére, itt tárolják és digitalizálják az egykori városi televízió (STV) még meglévő archívumát, régi lemezek, audio- és videokazetták hallgathatók, nézhetők.

A megnyitón Péter Sándor magyartanár, az egyesület egyik alapítója és titkára a gyűjtemény létrejöttének kezdeteibe nyújtott betekintést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2021-02-24: Közélet - Nagy D. István:

A megyében egyedülálló kezdeményezés (Mikóújfalu)

Ezer lej értékű úgynevezett gólyacsomaggal támogatja hamarosan Mikóújfalu önkormányzata azokat a családokat, amelyek újabb taggal bővülnek. Az újszülötteknek szánt támogatás olyan eszközöket, fogyóanyagokat jelent, amelyekre biztosan szükség van az első hónapokban. A kezdeményezést a költségvetés elfogadása után tudják gyakorlatba ültetni, a helyi képviselő-testület döntését követően. Az önkormányzat számításai szerint a támogatásnak évente 12–15 kedvezményezettje lehet.
2021-02-24: Jegyzet - Váry O. Péter:

Anyanyelv, te édes, te keserű /1./ (Városjáró)

Aki sokat jár, sokat lát. És néha nagyon elszomorodik. Kedvét az embernek sok minden szegheti. Átalvatlan éjszaka vagy egy hirtelen előtüremkedő rossz emlék, a járdán keresztben parkoló autó vagy egy trehány útjavítás, szóval, a magánélet apró rezdüléseitől a közélet állandó hatásáig végtelen lehet az okok tára.