Mi, hol, mikor?

2021. február 25., csütörtök, Mi, hol, mikor?

ZENE

AZ IDEI HANGVERSENYÉVAD első sepsiszentgyörgyi koncertjére február 26-án, pénteken 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. A brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar műsorán különleges összeállítás szerepel: Friedrich Gulda osztrák zeneszerző versenyművét követően Wolfgang Amadeus Mozart fúvószenekarra írt szerenádjával a klasszikus korszakba kalauzolják a közönséget.

Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyeket is lehet vásárolni a városi jegyirodában. A jegyek ára felnőtteknek 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. A városi jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, valamint az előadás előtt egy órával. A szervezők arra kérik a bérleteseket, hogy a járványhelyzetre való tekintettel előadás előtt a városi jegyirodában szíveskedjenek helyjegyet foglalni. 
KAMARAZENE. Február 26-án, pénteken 17 órától rendkívüli kamarazene-koncert lesz Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban. Fellépnek a brassói egyetem zenetanárai: Alina Nauncef (hegedű) és Anca Preda (zongora). Műsoron:  Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr szonáta hegedűre és zongorára, KV 378; Ludwig van Beethoven: 3 sz. G-dúr szonáta hegedűre és zongorára op. 30; Franz Schubert: 1 sz. D-dúr szonáta hegedűre és zongorára, op. 137. A koncert a hatályban lévő egészségügyi és az előadások szervezésére vonatkozó előírásoknak meg­felelően zajlik. A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén (Olt utca 6. szám) naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 10 lej.

SZÍNHÁZ

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A Műsor című színházi beszélgetés harmadik részét, a Műsor 3-at ma 19 órától vetítik Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében, s március 3-án és 10-én nézhető meg online az eventim.ro honlapon. A link alkalmanként 24 órán keresztül elérhető. • Február 28-án 19 órától a kamarateremben bemutató előadás: O. Horváth Sára: Életigen. Rendező: Kiliti Krisztián. 
SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi Székely Góbék Maszkás kalamajka című előadása ma 17 és 20 órától tekinthető meg a kovásznai művelődési központ színpadán. Helyfoglalás hétköznapokon 8–16 óráig a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztáránál vagy a 0744 364 250-es telefonszámon. Jegyár: egységesen 25 lej. • Az előadás február 27-én 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében is látható. Jegyár: 30 lej. Érdeklődni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonon lehet 9–16 óráig. Jegyárusítás a Treff utazási iroda székhelyén kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig. 
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja február 26-án, pénteken 18 órától Uzonban a kultúrotthonban mutatja be Molnár Ferenc A doktor úr című három felvonásos komédiáját. 

 

KIÁLLÍTÁS

Február 26-án, pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ Olt utca 2. szám alatti földszinti és harmadik emeleti kiállítóterei­ben megnyitják az In memoriam Kántor Lajos című kiállítást. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A kiállítást Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitja meg. A tárlat megtekinthető február 27. és április 16. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 10—18 óráig.

 

TÁNC

A HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES március 1-jén, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban bemutatja Ékes Gyergyó című műsorát. Jegyet vásárolni a központi jegyirodában, illetve előadás előtt egy órával lehet. Jegyár: 10 lej nyugdíjasoknak és diákoknak, 25 lej felnőtteknek.

 

MOZI

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.45-től Trollok a világ körül (magyarul beszélő), 17 órától Scooby (románul beszélő), 19 órától Boldog idők (román felirattal), 19.30-tól Szolgák (román felirattal).  Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15–21 óráig, telefon: 0787 526 102. 

 

Várják a gyerekeket a Berde Mózsa Körbe

Indul a Berde Mózsa Kör, amelybe 0–IV., illetve V–VI. osztályos sepsiszentgyörgyi gyerekek jelentkezését várják. A program fejlődési és tanulási lehetőséget biztosít a szerény anyagi körülmények között élő, nagycsaládból származó vagy egyéb társadalmi problémával küzdő gyerekek számára. A kör tevékenységei között szerepelnek kézimunka- és kézműves-foglalkozások, hagyományőrző játékok, tanulást segítő foglalkozások, társasjátékok, drámajátékok, önismeret, valamint mesés foglalkozások. Ugyanakkor a gyerekek kirándulásokon, táborokban és más tevékenységeken is részt vesznek. A foglalkozások segítik őket a tanulásban, fejlesztik készségeiket, a köri tevékenység bekapcsolja őket a közösségi életbe, pozitív élményeket és hasznos elfoglaltságot nyújt számukra. A kör foglalkozásai ingyenesek, a kellékeket az iroda biztosítja.
A kétórás foglalkozásokra heti egy alkalommal, péntekenként 16–18 óráig kerül sor az egyesület sepsiszentgyörgyi irodájában (a volt tervezőintézet épülete, 4. emelet, 48-as terem). Az első foglalkozás március 5-én indul. Jelentkezési határidő: március 1. Érdeklődni és jelentkezni a turuloffice@gmail.com e-mail-címen vagy a 0742 148 702-es telefonszámon lehet. Bővebb információ a turuliroda.ro honlapon vagy az iroda Facebook-oldalán.

 

HITVILÁG

KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai templomban ma 17 órától a Háló közösség tagjai vezetik a szentségimádási órát. Ma 18 órától a betegekért, pénteken 18 órától az elhunytakért végeznek közös szentmisét. 
CSERKÉSZET. A sepsiszentgyörgyi belvárosi plébánián pénteken 17 órára várják a cserkészcsapat tagjait s azokat a fiúkat és lányokat, akik szeretnének cserkészek lenni.  

 

RÖVIDEN

ŐSTÖRTÉNETI KLUB indul ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház pincéjében Kósa Ferenc vezetésével. Az első klubtalálkozó témája: Miért hunok a székelyek, magyarok, és miért nem?! A járványügyi előírások betartása kötelező.
ADÓ- ÉS ILLETÉKFIZETÉS. Sepsiszentgyörgy Közpénzügyi Igazgatóságán (Olt utca 2. szám) minden csütörtökön és kedden hosszabbított programmal dolgoznak, 18 óráig várják az ügyfeleket. Hétfőn és szerdán 8–15, pénteken 8–13 óráig tart a program. l A személyazonossági igazolvány kiállításának illetéke a személynyilvántartó osztály Dózsa György utca 14. szám alatti székhelyén is befizethető, ezért nem kell a városi adóhivatalba menni. l Sepsiszentgyörgy önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy a helyi adók és illetékek befizetésére a www.ghiseul.ro oldal is használható. További, az adók és illetékek mértékével kapcsolatos információk a taxeimpozite-locale@sepsi.ro e-mail-címen kérhetők. 

 

ÜGYELET

Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (0267 318 355, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-02-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és munkatársai voltak az Andimed Kft.-nél, hogy a kézdivásárhelyi születésű BALOGH EDMOND (Öcsi bácsi) életének 72. évében 2021. február 23-án reggel rövid szenvedés után hirtelen elhunyt.
Temetése február 26-án 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi vártemplomi temetőben.
Részvétfogadás a temetés napján 14 órától.
Gyászoló, szerető özvegye és a rokonok
4320732
2021-02-25: Sport - Tibodi Ferenc:

Folytatódik a bajnokság (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Többhetes szünet után a 12., a 13. és a 14. forduló, azaz a visszavágó első három körének mérkőzéseivel folytatódik a női kosárlabda Nemzeti Liga. A megszokottól eltérően ezúttal Háromszék nem ad otthont teremtornának, hanem csapataik – a frissen hatszoros Román Kupa-győztes Sepsi-SIC és a Kézdivásárhelyi SE – ؘbrassói buborékban játsszák le a házigazda Olimpia, a Târgoviște és az egymás elleni meccsüket.