Gyógyszerek a víztározóban

2021. február 25., csütörtök, Belföld

Több mint egy köbméter lejárt gyógyszert dobtak valakik a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó Tarnica víztározóba, és emiatt a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság tegnap leállíttatta a Szamos Vízügyi Társaság tarnicai vízbefogását. A hatóságokat kedden riasztotta a Kolozs megyei védett területekért felelős hegyimentő szolgálat illetékese, aki a vízben úszó gyógyszeres dobozokra lett figyelmes.

  • Fotó: Muntii Nostrii
    Fotó: Muntii Nostrii

Viorel Pleșa főfelügyelő, a megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője elmondta: egy és két köbméter közötti gyógyszermennyiséget sikerült összegyűjteniük a tó partjáról és a vízből. Valószínűsítette, hogy a tó partján haladó megyei útról, egy gépkocsiból dobták ki a veszélyes hulladékot, amelynek egy része a meredek, erdős hegyoldalon begurulva a vízig jutott. Szerencsés körülmény, hogy az összegyűjtött gyógyszerek műanyag fóliája sértetlen maradt, így a veszélyes hulladéknak csak a csomagolása érintkezett a tó vizével. A vízügyi hatóság mintákat vett a tóból, de nem észlelte nyomát a gyógyszerszennyezésnek. Az ügyben nyomozás indult. A Szamos Vízügyi Társaság a Meleg-Szamos víztározóiból látja el ivóvízzel Kolozs és Szilágy megye jelentős részét. A tarnicai vízbefogó ideiglenes lezárása után a vizet a Tarnica alatt fekvő melegszamosi víztározóból biztosítja. A Környezetvédelmi Őrség 2020 májusától nemcsak bírságot róhat ki a szemetelőkre, hanem el is kobozhatja azt a járművet, amellyel hulladékot szállítanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2021-02-25: Belföld - :

Kifizetik a bányászokat

11 millió lejt utal ki a kormány a Zsil-völgyi bányászok tavalyról elmaradt bérpótlékainak kifizetésére – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök a tegnapi kormányülés után.
2021-02-25: Világfigyelő - :

A medvekérdésről az EP-ben

A medvekérdés megoldásához Romániában életbe kell léptetni a vadgazdálkodási stratégiát – jelentette ki Vincze Loránt (fotó). Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének kérésére az Európai Parlament petíciós bizottsága (PETI) tegnap három medveügyi petícióról is tárgyalt, köztük arról, amit a székelyföldi megyék tanácselnökei közösen nyújtottak be.