Pár száz különnyugdíjjal kevesebb

2021. február 25., csütörtök, Belföld

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt. A három erre vonatkozó tervezet közül a Szociáldemokrata Pártét (SZDP) fogadta el a parlament február 17-én, néhány módosítással, az USR-PLUS Szövetségét és a Nemzeti Liberális Pártét (NLP) elutasították. A Volt Törvényhozók Egyesülete tiltakozott a különnyugdíjuk eltörlése ellen, és közölték, hogy a nép ügyvédjéhez, illetve az alkotmánybírósághoz fordulnak emiatt, most azonban már késő.

A parlamenti vitán elhangzott, hogy a képviselők és szenátorok az összes romániai különnyugdíj 1,38 százalékát kapják – épp erre hivatkozva tartózkodott a törvény megszavazásától az RMDSZ, a szövetség álláspontja szerint ugyanis szemfényvesztés egyetlen kategóriától megvonni a juttatást.

Romániában a munkaügyi minisztérium szerint jelenleg 9500 személy kap különnyugdíjat, amelyek átlaga havi 9600 lej (és ez a rendes nyugdíj mellett), miközben a többi 4,9 millió nyugdíjas egy ledolgozott élet után átlag 1500 lejes időskori járandóságot kap havonta, a befizetései alapján, közülük 2,7 millió pedig ennél is kevesebbet. A nyugdíjas törvényhozók saját, befizetésen alapuló nyugdíjuk mellett szép különnyugdíjat is kaptak, összegük évente közel 12 millió euróra (több mint 54 millió lejre) rúgott. 2021 januárjában 827 volt képviselőnek és szenátornak járt különnyugdíj, a legkisebb (amit egy teljes, négyéves mandátum után kaptak) 2131 lej volt havonta, a legnagyobb 14 827 lej (ezt legkevesebb 12 évi parlamenti munkával lehetett elérni). 

A jelenlegi kormánykoalíció új nyugdíjtörvényt ígér, a nyugdíjak újraszámlálását és a különnyugdíjak eltörlését, illetve megadóztatását, mivel néhány kategória – ide tartoznak a belügyi és a honvédelmi, illetve igazságügyi alkalmazottak (a bírák és az ügyészek), de az alkotmánybíróság tagjai is – az alkotmánybíróság korábbi döntései alapján nem fosztható meg a különnyugdíjtól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 525
szavazógép
2021-02-25: Közélet - :

Falufelelősök nélkül

Ötödik hónapja, hogy falufelelősök nélkül maradt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, és nem tudni, hogy meddig tart még ez a helyzet. A falufelelősöket ugyanis falugyűléseken választják meg, és ilyen gyűléseket a tavaly szeptemberben lezajlott önkormányzati választások után a járvány miatt nem lehetett tartani. 
2021-02-25: Közélet - Iochom István:

Idén elkészül a tejfeldolgozó üzem (Kézdivásárhely)

A Kézdi Lacto Coop Egyesületnek 2,2 millió eurós európai uniós pályázatot sikerült megnyernie saját tejfeldolgozó létesítésére, amelynek kapuján a remények szerint 2021 őszén gördülhet ki az első autó, tele Kézdivásárhelyen gyártott tejtermékkel. A volt fás vállalat helyén kialakított 1. számú ipari parkban helyet kapó létesítmény létrehozása hárommillió euróba kerül, ebből 2,2 millió euró az EU-s pályázati pénz, a többi pedig a szövetkezet saját tőkéje, illetve a Pro Economica Alapítványtól megnyert összeg – jelentette be Fejér László Ödön szenátor tegnapi sajtótájékoztatóján.