Falufelelősök nélkül

2021. február 25., csütörtök, Közélet

Ötödik hónapja, hogy falufelelősök nélkül maradt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, és nem tudni, hogy meddig tart még ez a helyzet. A falufelelősöket ugyanis falugyűléseken választják meg, és ilyen gyűléseket a tavaly szeptemberben lezajlott önkormányzati választások után a járvány miatt nem lehetett tartani. 

  • A szotyoriak is érdekképviselet nélkül maradtak. Albert Levente felvétele
    A szotyoriak is érdekképviselet nélkül maradtak. Albert Levente felvétele

Antal Árpád polgármester elmondása szerint a törvény úgy rendelkezik, hogy a falufelelősök mandátuma is megszűnik a leköszönő helyi tanácséval együtt, és ha az önkormányzati választások után megalakuló új testületbe nem kerülnek be falubeliek, akkor új falugyűlést kell kiírni a megválasztásukra, erre határidő is van. 

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt nem lehetett új falugyűlést szervezni, és más megoldást sem találtak. 

A sepsiszentgyörgyi elöljáró Bukarestben is szóvá tette ezt, és hosszabbítást kért az előző négy évben tevékenykedő falufelelősök számára, de azt a választ kapta, hogy ez nem lehetséges; azt az ötletét is elutasították a jogászok, hogy más módon, programokkal versenyezzenek a jelöltek, így hát egyelőre marad a bizonytalanság.

Sepsiszentgyörgy tanácsában a közigazgatásilag hozzá tartozó falvaknak volt küldöttjük, akik részt vettek az üléseken, véleményüket is elmondhatták, de szavazati joggal nem rendelkeztek. Az elmúlt négy évben a kilyéni lakosok érdekeit Vaszi Etelka, a szotyoriakét pedig Miklós András képviselte, ők adtak hangot közösségeik kívánságainak, elégedetlenségeinek, és ők számoltak be a két faluban zajló fontosabb eseményekről is. A 2020 szeptemberében megalakult új tanács egyébként többnyire online üléseket tart, csak ritkán gyűlnek össze egy terembe, ha például személyi kérdésekről kell szavazni. (demeter)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2021-02-25: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

A hárompillérű cserkészet

Sepsiszentgyörgyön immár hagyománya van a cserkészéletben, hogy február 22-én közösen emlékeznek a csapatok Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (becenevén Bi-Pi) születésnapjára a Tanulók Háza udvarán a néhai Gaál Sándor szövetségi elnök és csapata által felállított emlékműnél. Idén megtisztelte az ünnepséget jelenlétével Szabó Lajos kanonok is, a 40-es számú Szent György Cserkészcsapat alapító parancsnoka.
2021-02-25: Belföld - :

Pár száz különnyugdíjjal kevesebb

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt. A három erre vonatkozó tervezet közül a Szociáldemokrata Pártét (SZDP) fogadta el a parlament február 17-én, néhány módosítással, az USR-PLUS Szövetségét és a Nemzeti Liberális Pártét (NLP) elutasították. A Volt Törvényhozók Egyesülete tiltakozott a különnyugdíjuk eltörlése ellen, és közölték, hogy a nép ügyvédjéhez, illetve az alkotmánybírósághoz fordulnak emiatt, most azonban már késő.