Csíkszeredában dönthetnek Úzvölgye hovatartozásáról

2021. február 26., péntek, Belföld

A legfelsőbb bíróság határozata értelmében a Hargita megyei törvényszék tárgyalhatja első fokon Hargita és Bákó megye határperét, mely Úzvölgye település területének a hovatartozásáról is dönt – tudatja a Székelyhon hírportál.

A megyehatáron fekvő elnéptelenedett település Csíkszentmárton része, ám területei egy részét – köztük az első világháborús katonatemetőt – a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata tulajdonába vette és saját nevére telekkönyveztette. Emiatt Csíkszentmárton a tavaly pert indított, azt kérve a törvényszéktől, hogy az ország közigazgatási felosztásáról szóló 1968-as törvény alapján (amely Úzvölgye települést Csíkszentmárton részeként nevezi meg) jelölje ki a két megye közötti határt. A keresetlevélben azt írják, hogy amikor 1998-ban elvégezték Dormánfalva és Csíkszentmárton területének kataszteri felmérését – utóbbit a Hargita Megyei Telekkönyvi Hivatal megbízásából –, a feladatfüzetből kimaradt Úzvölgye település, mintegy 77 hektár területtel. Erről a munkálat átvételekor a csíkszentmártoni polgármester írásos észrevételt nyújtott be. A hibát a hivatal azzal magyarázta, hogy kevés volt a rendelkezésre álló idő, ezért nem vették be a feladatfüzetbe Úzvölgye felmérését. A község álláspontja szerint nincs jogi értéke a hibás dokumentációnak.

A keresetlevelet a Hargita megyei törvényszéken iktatták, ez azonban nem felelt meg Dormánfalvának és Bákó Megye Tanácsának sem, akik azt kérték a bíróságtól, hogy állapítsa meg, területileg nem illetékes az ügy tárgyalására. Miután beadványukat tavaly nyáron elfogadták, és átküldték az ügycsomót a Bákó megyei törvényszékre, a szentmártoniak ugyanilyen módon jártak el, kérve, hogy a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jelölje ki a per tárgyalásának helyszínét.

A kezdeményezők semleges helyszín kijelölésére vártak, a legfelsőbb bíróság azonban kedden úgy döntött, hogy az eljárást a Hargita megyei törvényszéken kell lefolytatni. Így a per tárgyalása, amely Úzvölgye területeinek az egyértelmű hovatartozásáról is dönthet, Csíkszeredában kezdődik meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-26: Jegyzet - László Zsuzsa:

De minek?

Lehet barátok nélkül is élni, de minek? Számomra az évek során sajnos megszakadt pár igen komoly barátság, biztos, én is hibás vagyok érte, de igazából még nem adtam fel végérvényesen, talán egyszer megértjük, letisztázzuk, hogy mi történt.
2021-02-26: Belföld - :

Hírsaláta

SZABAD AZ ALKALMAZÁS. Habár a kormánykoalíció az államapparátus karcsúsítását ígérte, a képviselők a munkaerőhiányra hivatkozva megszavazták azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi versenyvizsgák meghirdetését a közszférában, ahol tavaly márciustól (amióta kihirdették a szükségállapotot, majd egyre-másra hosszabbították a veszélyhelyzetet) nem lehetett versenyvizsgát szervezni az állami intézményekben megüresedett állásokra.