Az önkormányzatokat erősítik

2021. február 26., péntek, Belföld

A magyar közösség számára fontos beruházásokat, az egészségügyi intézmények fejlesztését, valamint az önkormányzatok megerősítését tartotta szem előtt az RMDSZ az idei állami költségvetés kidolgozásánál. Kelemen Hunor közölte: a világjárvány és az ezzel járó gazdasági válság közepette a költségvetés megtervezésénél az államháztartási hiány (a tavalyi 10-ről a GDP 7,1 százalékára történő) csökkentésének és a gazdaság növekedő pályára állításának szempontját kellett összehangolni.

  • Fotó: Capital.ro
    Fotó: Capital.ro

A szövetség közleménye szerint a személyi jövedelemadó 63 százaléka kerül a települési költségvetéshez, 15 százalékát juttatják a megyei tanácsok költségvetésébe, 6 százalékot a megyei tanácsok osztanak tovább a települési önkormányzatoknak, 14 százalékot pedig a községek, városok, megyei tanácsok költségvetésének kiegyensúlyozására fordítanak. A fennmaradó 2 százalékból az RMDSZ javaslatára egy korábban nem létezett alapot hoznak létre a helyi alárendeltségű színházak és operák finanszírozására. A magyarlakta települések különböző beruházásainak finanszírozására is odafigyeltek, ezek közül 13-at sorol fel a hírlevél. Megyénkből a sepsiszentgyörgyi ipari park infrastrukturális fejlesztésére 8 millió lejt, a sepsiszentgyörgyi egészségügyi komplexum kialakítására és a Kovászna megyei tanácshoz tartozó intézmények működéséhez szükséges infrastruktúrára 11,3 millió lejt, a sepsiszentgyörgyi sportiskola stadionjának építésére 1,75 millió lejt különítettek el. A parlament szakbizottságaiban tegnap kezdődött meg a költségvetés-tervezet véleményezése, az ellenzék négyezernél több módosító indítványt nyújtott be, de ezeket nem fogadták el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-02-26: Belföld - :

Hírsaláta

SZABAD AZ ALKALMAZÁS. Habár a kormánykoalíció az államapparátus karcsúsítását ígérte, a képviselők a munkaerőhiányra hivatkozva megszavazták azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi versenyvizsgák meghirdetését a közszférában, ahol tavaly márciustól (amióta kihirdették a szükségállapotot, majd egyre-másra hosszabbították a veszélyhelyzetet) nem lehetett versenyvizsgát szervezni az állami intézményekben megüresedett állásokra.
2021-02-26: Belföld - :

Pártközi egyezmények kellenek a fejlődéshez

Az vezetne az ország jelentős fejlődéséhez, ha négy-öt kulcsfontosságú területet illetően politikai megállapodásra jutnának a pártok – jelentette ki Kelemen Hunor.