Működik a kovásznai oltásközpont

2021. február 26., péntek, Közélet

Ma reggel megkezdi működését Kovásznán a városi művelődési házban berendezett COVID-oltásközpont. Itt az AstraZeneca oltóanyagot kapják meg a jelentkezők. Napi hatvan személy beoltására vannak berendezkedve, az online előjegyzési platformon már csütörtökön minden hely foglalt volt a hétvégére is, csak hétfőre lehetett szabad időpontot kapni. A központ év végéig rendelkezik működési jóváhagyással – mondta el Thiesz János, aki a polgármesteri hivatal részéről irányítja a központ működését.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az oltóközponthoz már szerdán megérkezett az első száz dózis oltóanyag. Hűtőben tárolják, +2 és +8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Naponta jelentik, hogy hány adag fogyott el, ennek függvényében kapják az utánpótlást a közegészségügyi hivataltól.

Az oltást igénylő személyeket előjegyzés alapján fogadják, időpontot lehet foglalni a programare.vaccinare-covid.gov.ro internetes oldalon vagy a 0214 144 425-ös telefonszámon. Pillanatnyilag a 18–55 éves korosztály jelentkezhet, valamint a krónikus betegségekben szenvedők. Utóbbiaknak a családorvosnál kell időpontot kérniük. Az oltást kérhetik azok a személyek is, akik fertőzésveszélyes környezetben dolgoznak. Számukra a munkáltató kell cégét, intézményét bejegyezze az országos platformra, ezt követően az érintettek maguk kérhetik az előjegyzést – magyarázta a folyamatot Thiesz.

Az oltásra reggel nyolc és este nyolc óra között lehet időpontot kérni. Az oltás egy vonalon történik, két-két orvos, asszisztens és írnok dolgozik.

A központ berendezésében a kovásznai városháza, a közegészségügyi igazgatóság, valamint a Dr. Benedek Géza Szív és Érrehabilitációs Kórház vállalt szerepet. Utóbbi intézményben korábban működött COVID-oltóközpont, de ezt bezárták, az országos platformon sem szerepel már. A szívkórház biztosította a központ számára többek között az elsősegélyhez szükséges felszerelést. Remélik, nem lesz ilyen eset, de ha valakinél ellenreakciót vált ki a vakcina, rögtön elsősegélyben lehet részesíteni, ha súlyosabb az eset, fel vannak készülve a mentőegység hívására – részletezte Thiesz János.

A központ tisztaságára különös hangsúlyt fektetnek, naponta többször takarítanak, fertőtlenítenek. A biológiai veszélyt jelentő hulladékot kétnaponta szállítja el a szívkórházzal szerződésben álló szakcég – tudtuk meg.

Az oltást igénylők felvilágosítása céljából a művelődési ház több pontján is kifüggesztették az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos tudnivalókat, magyar és román nyelven is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 522
szavazógép
2021-02-26: Belföld - :

Maradhat a magyar felirat

Nem kell eltávolítani a jó utat kívánó magyar feliratot a Kovászna és Brassó megye határát jelző, a Brassó megyei önkormányzat által kihelyezett tábláról – döntötte el a bukaresti táblabíróság.
2021-02-26: Közélet - :

Háromszéki díjazottak (Brassaï sajtófotó-pályázat)

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által ötödik alkalommal meghirdetett Brassaï sajtófotó-pályázatra beküldött alkotások legjobbjaiból Csíkszeredában a Megyeháza Galériában létrehozott tárlat záróakkordjaként szerda délután eredményt hirdettek. Háromszék jól teljesített.