Mire számíthatnak a gazdák az idei költségvetés elfogadásától?

2021. március 2., kedd, Gazdakör

A kormány kidolgozta az idei költségvetés tervezetét, melyet a parlament szakbizottságaiban is megvitattak már, tegnap pedig a plénum elé került. A mezőgazdaságot érintő rendelkezéseket az alábbiakban ismertetjük.

  • Támogatják a környezetkímélő gazdálkodást. A szerző felvétele
    Támogatják a környezetkímélő gazdálkodást. A szerző felvétele

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium felelőssége az agrár­politikák kidolgozása, élet­beléptetése, a folyamat átláthatóságának biztosítása. A stratégiai prioritások közé sorolták az ország élelmiszer-biztonságát, az agrár-élelmiszeripari termékek versenyképességének növelését, a mezőgazdasági szektor kereskedelmi mérlegének egyensúlyozását. De szó van a tervezetben a piaci és raktárkapacitások növeléséről, talajfeljavítási lépésekről, a hegyvidéki övezet fejlesztéséről és védelméről is.

Az ország mezőgazdasági potenciáljának, az exportlehetőségek növelésének és kihasználásának érdekében a kormányprogram több intézkedést is megfogalmaz.

Továbbra is támogatják a mezőgazdasági termelést országos és európai uniós forrásokból. Fenntartják a piaci köztes, többlettermelő ágazatokat – biotermelés, hagyományos termékek. A gazdák ezután is megkapják a területalapú támogatásokat. Támogatásban részesülnek a termelői csoportok, az Országos Méhészeti Program is folytatódik, ugyanakkor tájékoztatási kampányt folytatnak a mezőgazdasági termékek népszerűsítése érdekében – beleértve a bort is.

A 2020–2023-as időszakra vonatkozó ágazati politikákat érintően a következőket so­rolják:
 – különleges program az öntözési infrastruktúra felújítására és fejlesztésére
– a biogazdálkodás és hagyományos termékek előállításának bátorítása
– a mezőgazdasági fekete­gazdaság visszaszorítása közép- és hosszú távon az áfa csökkenése révén
– a mezőgazdasági és vidékfejlesztési kutatás finanszírozása, melynek célja az agrárkörnyezeti és klímaspecifikus követelmények biztosítása
– az országos jégeső-megelőző és csapadékmennyiség-növelési rendszer bővítése
– a sertés- és szárnyastenyésztő ágazatban a szaporulat-előállítást segítő programok
– a területek hosszú távú kezelése, illetve az Állami Birtokok Ügynöksége szerepének megerősítése
– a báznai és mangalica sertésfajták fajtamegőrzési programja.
A Közösségi Agrárpolitika részeként a gazdák az alábbi jövedelemkiegészítő fizetésekre számíthatnak:
– egységes területalapú kifizetés (SAPS)
– az átmeneti időszak országos kifizetései a növénytermesztési és állattenyésztési ágazatban
– kifizetések a környezetet és klímát védő jó mezőgazdasági gyakorlatokra
– visszaosztott (redisztributív) kifizetés a területalapú támogatás mellett, a kérvényezett támogatás bármekkora lehet, de legtöbb 30 hektárig
– fiatal gazdák megtelepedésének támogatása
– támogatás azokban az ágazatokban, amelyek nagy gazdasági jelentőséggel bírnak vagy nehézségben vannak
– kisgazdaságok támogatása, melynek értéke legtöbb 1250 euró lehet.

A 2015–2020-as időszakban országunk mezőgazdasági és vidékfejlesztésre 10 853 millió eurónyi támogatást kapott. Tavaly 1903 millió euró volt ez az összeg. Egy évvel korábban ugyanennyi volt a támogatás a 2015-ös 1600 millió eurós finanszírozáshoz képest.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2021-03-02: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsibükszád erőforrásai

Az eltelt évszázadokban is a helyi erőforrások, nyersanyagok voltak azok, melyeknek hasznára-hozadékára számíthatott a fejlődni akaró település. Ezeknek feltárására és értékesítésére alapozhat ma is Sepsibükszád a jövőbeni gazdasági megerősödés útján. A sokhasznú terméskő minden változata, a föld-, a legelő- és az erdővagyon, a mélyben rejtőzködő sokféle ásványvíz, közte a langyos gyógyvíz vetheti meg alapjait az egyik legfontosabb gazdasági ágazatnak, a vendégforgalomnak. Sepsibükszádi látogatásunk során az is kiderült, hogy természeti értékein kívül pályázati forrásokra is támaszkodik a község fejlesztési terveinek megvalósításában, így idén a mellékutcákat akarják aszfaltozni, óvodát újítanának fel, az iskola épületét korszerűsítenék.
2021-03-02: Gazdakör - :

Agrárkönyvtár létesül

Agrárkönyvtárat alapít a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE). A téka Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 17. szám alatt, a kereskedelmi kamara földszintjén kap helyet, itt rendezték be az SZGE falugazdászainak irodáját is. A polcokra agrárszakkönyvek, folyóiratok, más szakkiadványok kerülnek, a mezőgazdaság minden ágazatából és erdészeti témával is.