Nagyobb a magyar támogatás

2021. március 2., kedd, Gazdakör

Az ország egyik nagy szarvasmarhatartója, Nicușor Dan véleménye szerint a román gazdák nem tudnak versenyezni a magyarországi tejtermelőkkel, mivel azok állatonként 800 euró támogatást kapnak.

Ennek eredményeképpen alacsonyabb áron adhatják el a tejet – mondja a farmer, aki azzal is elégedetlen, hogy országunkban a termeléshez kötött támogatásokat (sprijin cuplat) csak 250-es állatlétszámig folyósítják.

Ha Románia ebben az irányban halad, minden lehetőség adott arra, hogy tejtermékeket importáljon az unió országai­ból. Közös piacon vagyunk, tiszta a versenyhelyzet, be kell vallanunk, hogy nem vagyunk versenyképesek, nincs amit ott keresnünk – írta a gazda véleményét az agroinfo.ro.

Számításai szerint a magyar tejtermelők 800 eurót kapnak tejhasznú szarvasmarhánként. Itthon 2013-ban 180 euró volt a támogatás – 100 fős állományig –, ma a támogatás 530 euró. A számítások szerint az a gazdaság, amely 2013-ban 500-as állománnyal rendelkezett, befektetett, az 180 euró támogatást kap állatonként, ami háromszor kisebb – nyilatkozta a farmer. Ugyanazon a piacon értékesítenek, ugyanazok a tejgyárak felé szerződnek. Miért fizetne magasabb árat a tejgyár? Miért adnának nagyobb összeget, ha nagyobb az állományom? Biztosan, onnan akar tejet vásárolni, ahol olcsóbb. „Tőlem nem teheti ezt meg” – nyilatkozta Nicușor az agroinfo.ro-nak. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2021-03-02: Gazdakör - :

Agrárkönyvtár létesül

Agrárkönyvtárat alapít a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE). A téka Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 17. szám alatt, a kereskedelmi kamara földszintjén kap helyet, itt rendezték be az SZGE falugazdászainak irodáját is. A polcokra agrárszakkönyvek, folyóiratok, más szakkiadványok kerülnek, a mezőgazdaság minden ágazatából és erdészeti témával is.
2021-03-02: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázati újdonságok az átmeneti időszakban (Vidékfejlesztés)

Adrian Oros agrárminiszter nemrég az Agro TV meghívottja volt, ahol a 2021 és 2022 közötti  átmeneti időszak pályázataira vonatkozó újdonságokkal közölt a pályázni szándékozókkal. A miniszter ez alkalommal csak két, Háromszéken is nagyon kedvelt intézkedésről beszélt, de amint azelőtt már többször is megerősítette, lesz ezeken kívül pályázati kiírás a 4.2-es (termékfeldolgozás támogatása), a 6.3-as (kisgazdaságok támogatása), a 6.2-es és 6.4-es (a vidéki szolgáltatások létrehozásának, illetve fejlesztésének támogatása), a 16.4-es (piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása) és a 17.1-es (támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítése) intézkedéseknél is.