Enyhítenek Izraelben

2021. március 3., szerda, Világfigyelő

Vasárnaptól ismét tanítanak az iskolák összes évfolyamán, de kinyithatnak a vendéglők is Izraelben, persze továbbra is a koronavírus-járvány miatti korlátozások figyelembevételével – jelentette a helyi média tegnap.

A kormány hétfő esti döntése alapján – kitartva az eredeti tervek mellett – bő két héttel a március 23-i parlamenti választások előtt, vasárnaptól végrehajtják a korlátozások feloldásának harmadik szakaszát, és megnyitják a vendéglátóipari egységeket az izraeliek számára. Visszaülhet az iskolapadokba a kevésbé fertőzött településeken, valamint a legalább 70 százalékban átoltott városokban és falvakban a 12–16 éves korosztály is.

A kormánymegbeszélésen a járvány ügyeiért felelős Nachman As kormánybiztos eleinte tiltakozott, mert szerinte a fertőzési együttható meredek emelkedése várható az elkövetkező napokban, és azt javasolta, hogy még ne lépjenek tovább a korlátozások feloldásával, de végül engedett a miniszterek nyomásának.

A vasárnaptól érvényes új gyülekezési szabályok szerint a kevésbé fertőzött – zöld, sárga és narancssárga – városokban zárt térben húsz, a szabad ég alatt pedig ötven ember tartózkodhat együtt. A legfertőzöttebb – vörös – helyeken továbbra is érvényben marad a tíz-, illetve húszfős korlátozás.

A megnyíló vendéglőkben, szállodákban és rendezvénytermekben tarthatnak konferenciákat és esküvőket is, de továbbra is csak a gyülekezési szabályok korlátozásaival. A vendéglátóhelyek zárt tereiben csak a már beoltott vagy a betegségből felgyógyult emberek ülhetnek, de a kerthelyiségekben mindenkit fogadhatnak.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér megnyitásáról egyelőre nem döntöttek, de várhatóan lehetővé teszik a választásokra visszatérni vágyó izraeliek számára a belépést az országba, megszüntetik a vitatott „kivételezési bizottságot”, és naponta 3000, háromnaposnál frissebb negatív koronavírusteszttel rendelkező utast fogadnak.

Az oltási kampány kezdete, december 20. óta Izraelben 4 772 078 fő (az ország lakosságának 51,32 százaléka) kapta meg az első és 3 439 919 a második dózis vakcinát is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2021-03-03: Világfigyelő - :

Változik az oltási stratégia (Magyarország)

Versenyt futunk az idővel, a járvány harmadik hullámának felfelé ívelő szakaszában vagyunk – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. A kormány ezért döntött úgy, hogy március 1-jei határidővel módosít az oltási stratégián. A cél, hogy április 11-ig minden regisztrált megkapja az oltást.
2021-03-03: Világfigyelő - :

Franciaország is módosít (Oltási stratégia)

Franciaországban keddtől nemcsak az orvosok, hanem a gyógyszerészek, az ápolók és a szülészek is beadhatják a koronavírus elleni bármelyik vakcinát, az AstraZeneca oltóanyagot pedig ezentúl a 65 és 75 év közötti korosztály is megkaphatja az egészségügyi főhatóság (HAS) ajánlása alapján.