Oltási stratégiaFranciaország is módosít

2021. március 3., szerda, Világfigyelő

Franciaországban keddtől nemcsak az orvosok, hanem a gyógyszerészek, az ápolók és a szülészek is beadhatják a koronavírus elleni bármelyik vakcinát, az AstraZeneca oltóanyagot pedig ezentúl a 65 és 75 év közötti korosztály is megkaphatja az egészségügyi főhatóság (HAS) ajánlása alapján.

A HAS eddig csak az AstraZeneca esetében engedélyezte, hogy gyógyszerészek, ápolók és szülészek oltsanak vele, a forgalomban lévő másik két oltóanyag, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináit csak orvosok adhatták be.

Az AstraZeneca oltást eddig kizárólag az 50 és 64 év közötti, krónikus betegségben szenvedők, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók kaphatták meg, keddtől a 65 és 75 év közötti krónikus betegségben szenvedőknek is beadható.

A 75 év felettiek továbbra is csak a két amerikai oltóanyagot kaphatják az oltóközpontokban.

Az a korábbi hatósági ajánlás is életbe lépett, amelynek értelmében a fertőzésen átesettek a kétkomponensű oltóanyagnak csak az első dózisát kapják meg.

A kormány az oltási program felgyorsulását reméli az új rendelkezésektől, amelyeknek köszönhetően további kétmillió ember férhet hozzá a koronavírus elleni oltóanyaghoz. Hivatalos források szerint az országba eddig beérkezett AstraZeneca vakcináknak alig 22 százalékát használták fel.

„Márciusban 6 millió francia kapja meg az első dózist, s így 9 millióra emelkedhet a beoltottak száma” – mondta hétfő este Olivier Véran egészségügyi miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában, amikor ismertette az oltási stratégia módosításait.

Emmanuel Macron államfő hétfőn úgy vélte, hogy még „négy-hat hétig kell kitartani” a járványügyi korlátozások enyhítése előtt, miközben a száz megyéből mintegy húszban a napi esetszám meghaladta a riasztási szintet – azaz 100 ezer lakosra több mint 250 fertőzött jut –, s ezért ezeken a helyeken a kormány jelenleg szigorításokat fontolgat.

Jean Castex miniszterelnök a múlt héten úgy vélte, hogy május közepéig minden 50 év feletti francia megkaphatja az oltás első dózisát.

Eddig 3 millió francia kapta meg legalább az első dózist, és 1,6 millióan mindkét adagot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-03-03: Világfigyelő - :

Enyhítenek Izraelben

Vasárnaptól ismét tanítanak az iskolák összes évfolyamán, de kinyithatnak a vendéglők is Izraelben, persze továbbra is a koronavírus-járvány miatti korlátozások figyelembevételével – jelentette a helyi média tegnap.
2021-03-03: Közélet - Fekete Réka:

Folytatják a délutáni oktatást

Több településen sikerült újraszervezni a délutáni oktatást a hátrányos helyzetű gyermekek számára azt követően, hogy a második félév kezdetétől a diákok egy része visszatérhetett az iskolába. A sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskolában hétfőn indult újra ez a típusú segítő program, három csoportban negyvennégy kisdiák vesz részt a sokrétű foglalkozásokon.