Magyar mozi a legszebbek között

2021. március 4., csütörtök, Magazin

A Timeout magazin szerint a világ tizedik legszebb mozija a budapesti Puskin, a többi között azért, mert a film aranykorába viszi a látogatót. Ezt egy múlt héten megjelent cikkben írták. A lap szerkesztői összesen ötven mozit említenek a listán, ebbe fért bele a Puskin is.

A cikk feleleveníti, hogy az eredetileg Fórum néven alapított Puskint 1926-ban nyitották meg, amikor 623 néző is elfért egy teremben, 2013 óta pedig öt teremre osztották a mozit, amelyeket klasszikus filmekről neveztek el: Amarcord, Mephisto, Körhinta, Annie Hall és Metropolis. Szót ejtenek arról is, hogy a sok arany díszítés a mozi belsőterében, a filmek „aranykorába” kalauzolja a nézőt. Írják azt is, hogy 1929-ben itt  vetítették az első hangosfilmet Magyarországon.

A Timeout szerint a legszebb mozi a világon az amszterdami Pathé Tuschinski, ami leginkább a belső terek egyedi díszítése miatt nyerte el a listát összeállítók tetszését, és azért is, mert a mozi büféjében lehet kapni a híres ötdolláros tejturmixot a Ponyvaregényből. Az első tíz helyre bekerült még a párizsi Le Grand Rex, a Los Angeles-i Cinerama Dome és a madridi Cineteca is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2021-03-04: Magazin - :

Arany Jánosra emlékeztek Nagyszalontán

Szülővárosában, Nagyszalontán is megemlékeztek a legnagyobb magyar epikus költőről, Arany Jánosról. A költőóriás a dél-bihari hajdúvárosban látta meg a napvilágot 1817. március 2-án, a helyi magyarság pedig hagyományosan megemlékezik a település leghíresebb szülöttjéről – derül ki a Maszol tudósításából.
2021-03-04: Magazin - :

Rekordár egy Churchill-festményért

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festménye több mint nyolcmillió fontért kelt el Londonban, a műalkotást Angelina Jolie amerikai színésznő bocsátotta árverésre családi gyűjteményéből.