BarótFelkészülnek az új lehetőségekre

2021. március 4., csütörtök, Közélet

Pénzügyi többletének jelentős részét felhasználva bővítette beruházási listáját Barót tanácsa. A tanácshatározat-tervezetet ismertetve Benedek-Huszár János polgármester úgy fogalmazott: örvendetes, hogy év végén jelentős összeg maradt a város pénztárában. A 2,24 millió lej többletből 1,06 millió lejt használnak fel tanulmány készítésére, a már átvett legeltetési üzemterv költségeinek teljes kifizetésére és a szennyvízhálózat terveinek elkészítésére.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Barót fejlesztési stratégiája tavaly lejárt, mihamarabb pótolni kell: új költségvetési ciklust nyit az Európai Unió, új kormányprogramok indulnak, hogy mindezekhez hozzáférjenek, szükséges az új stratégia kidolgozása. Fontos lesz azt összehangolni a többi erdővidéki önkormányzatéval is, mert azt tervezik, idővel együtt keresnének fejlesztési forrásokat. A város–községek közös pályázása az elmúlt tizennégy évben nem volt lehetséges, ám mostantól már igen, és élni kell vele – mondotta a polgármester.

Minden ötezer főnél nagyobb településnek saját energiagazdálkodási stratégiája kell hogy legyen, ezért tizenkétezer lejes költséggel Barót is megrendeli azt.

A legelő tíz évre érvényes üzemterve tavaly elkészült, 5527 hektárra szól és önkormányzati, közbirtokossági és magánemberek által tulajdonolt területeket fed le. A város azért vállalta ennek elkészítését, mert a mezőgazdasági támogatást igénylő néhány hektárral rendelkező gazdák számára túl bonyolult feladat lett volna külön-külön elvégezni azt. A 134 ezer lejes összköltség felét tavaly kifizették, most a második részét egyenlítik ki.

Köpec szennyvízhálózati tervének elkészítésére 150 ezer lejt, a felsőrákosi szennyvízhálozati megvalósíthatósági tanulmányra pedig 135 ezer lejt hagytak jóvá. Utóbbi azért kerül kevesebbe – okolta meg a városi elöljáró –, mert az országos elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül már leszerződték, és a tervezés folyamatban van. „Mi indokolja a módosítást és sürgősséget? Az elmúlt hetekben az új kormány két minisztere, a fejlesztési és környezetvédelmi tárca vezetője is Erdővidéken járt és találkozott az elöljárókkal. Azt a megerősítést és azt a biztatást jelezték az önkormányzatok felé, hogy szennyvízhálózati terveket kell készíteni, mivel Románia le van maradva, főleg a kétezer lakosnál kisebb településeken, viszont ebben az évben már a rezilencia programból, illetve az induló kormányprogramból, valamit az EU programokból hangsúlyt fognak fektetni rá. Nekünk a legnagyobb elmaradásunk ezen a téren van, időben kell lépnünk, hogy a tervezéseket elkezdjük” – mondotta a képviselő-testületi tagoknak Benedek-Huszár János a tervezet megszavazása előtt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-03-04: Belföld - :

Új folyóiratot alapítottak

Újvárad néven új irodalmi folyóiratot alapított a Várad volt szerkesztőségének egy része azután, hogy a Bihar megyei önkormányzat, a Várad fenntartója megszüntette a lap önállóságát – közölte tegnap a Holnap Kulturális Egyesület oldala, az erport.ro.
2021-03-04: Közélet - Nagy B. Sándor:

Hová tűntek a hóemberek?

Mától vehetik át díjaikat a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet és a Vadon Egyesület által meghirdetett Hová tűntek a hóemberek? című, gyermekeknek szóló kreatív pályázat nyertesei a Székelyföldi Vadászati Közgyűjteménynek helyet adó Bene-házban. Az eredményhirdetést online tartották, az erről készült kisfilm megtekinthető a Vadon Egyesület honlapján.