Új folyóiratot alapítottak

2021. március 4., csütörtök, Belföld

Újvárad néven új irodalmi folyóiratot alapított a Várad volt szerkesztőségének egy része azután, hogy a Bihar megyei önkormányzat, a Várad fenntartója megszüntette a lap önállóságát – közölte tegnap a Holnap Kulturális Egyesület oldala, az erport.ro.

  • Fotó: maszol.ro
    Fotó: maszol.ro

Az Ilie Bolojan által vezetett Bihar megyei önkormányzat decemberben drasztikusan csökkentette a megye alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények személyzetét, közöttük a helyi magyar kulturális intézményekét is, egyebek mellett a Várad folyóiratét, amelynek a jogi önállóságát is megszüntette, a lapot pedig beolvasztotta a szintén önkormányzati fenntartású Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárba.

A lap volt szerkesztőségének többsége nem fogadta el ezt, ezért most a régi munkatársak egy része új lapot alapított Újvárad néven a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Az alapításba új munkatársakat is bevontak.

A 64 oldalas periodika a csíkszeredai Alutus nyomdában készül, első bemutatkozását a Holnap Könyvek három új kiadványával együtt hétfőn tartják Nagyváradon.

Az Újvárad főszerkesztője Szűcs László, vezető szerkesztői Kemenes Henriette és Tasnádi-Sáhy Péter. A lap hamarosan a nagyobb erdélyi városok könyvesboltjaiban, valamint Budapesten és Debrecenben is kapható lesz.

Közben a régi Várad folyóirat is folytatja megjelenését, a háromtagúra csökkentett szerkesztőség márciusban egy összevont január-február számot állított össze. A Várad önálló jogi személyiségét felszámoló önkormányzati döntés ellen közigazgatási per indult, ez még folyamatban van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 216
szavazógép
2021-03-04: Belföld - :

Politikusokat figyelmeztet a törvényszék elnöke (Diaszpóratüntetés)

Közleményben kérte a politikusokat az államhatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartására Laura Radu, a bukaresti törvényszék elnöke. Az igazságszolgáltatási intézmény közleménye azt követően jelent meg, hogy több politikus – Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Dacian Cioloş – bírálta, hogy a bukaresti törvényszék kedden elutasította azt az igénylést, amelyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség a csendőrségi vezetők elleni nyomozás részleges újraindítását kérte a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében.
2021-03-04: Közélet - Hecser László:

Felkészülnek az új lehetőségekre (Barót)

Pénzügyi többletének jelentős részét felhasználva bővítette beruházási listáját Barót tanácsa. A tanácshatározat-tervezetet ismertetve Benedek-Huszár János polgármester úgy fogalmazott: örvendetes, hogy év végén jelentős összeg maradt a város pénztárában. A 2,24 millió lej többletből 1,06 millió lejt használnak fel tanulmány készítésére, a már átvett legeltetési üzemterv költségeinek teljes kifizetésére és a szennyvízhálózat terveinek elkészítésére.