Orvos nélkül maradhat Nagyborosnyó

2021. március 4., csütörtök, Közélet

Bajban vannak a nagyborosnyóiak, mivel a községben több mint húsz éve orvosi szolgálatot végző dr. Rózsa Katalin április elsejétől nyugdíjba vonul. Már tavaly megtehette volna, de engedett a felkérésnek és hosszabbított, tekintetbe véve az akkor terjedő vírusjárványt is. Most azonban elhatározása végleges – számolt be Ilie Nicolae polgármester.

  • Üresen maradhat a családorvosi rendelő. A szerző felvétele
    Üresen maradhat a családorvosi rendelő. A szerző felvétele

A bajt tetőzi, hogy a Nagyborosnyó községet alkotó hat település mellett Nagypatak is orvos nélkül marad, az ottani lakosság nagy része is a nagyborosnyói rendelő nyilvántartásában szerepel. Így több mint négyezer személyt érinthet az orvoshiány.

Van néhány helybéli, főként lécfalvi és nagyborosnyói, aki egy szentgyörgyi családorvos listáján szerepel, de számukra is nehéz a Sepsiszentgyörgyre való utazás, főként az idősebbek esetében – osztotta meg Ilie.

Nagyborosnyón jó állapotban lévő orvosi rendelőt tudnak átadni az esetleg jelentkező családorvosnak. Ugyanakkor szolgálati lakást is tudnak biztosítani. Ez ugyanabban a tömbházban van, mint a rendelő, a szomszédban meg ott a gyógyszertár is – sorolta Ilie. A polgármester tegnap kért segítséget a megyei közegészségügyi igazgatóságtól. Semmi biztatót nem tudott meg, pusztán annyit, hogy a családorvosok hiánya országos probléma.

Dr. Opris Zsoltot, a megyei orvoskamara vezetőjét is megkereste a polgármester. Itt sem kapott jó hírt, a családorvosok hiánya a szakmai szervezetnél is ismert probléma. Az elnök elmondta a polgármesternek, igyekeznek megoldást találni, egyeztetnek az egészségügyi szaktárcával, legalább államtitkári szinten. Ugyanakkor az orvosi egyetemeken szeretnék népszerűsíteni a családorvosi szakosodást. Senkit nem lehet kötelezni a családorvosi szolgálatra, egyre kevesebben választják ezt a szakosodást. Dr. Opris Mikóújfalu esetét is felelevenítette – itt három éven keresztül nem került jelentkező a családorvosi állásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 216
szavazógép
2021-03-04: Közélet - Nagy B. Sándor:

Hová tűntek a hóemberek?

Mától vehetik át díjaikat a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet és a Vadon Egyesület által meghirdetett Hová tűntek a hóemberek? című, gyermekeknek szóló kreatív pályázat nyertesei a Székelyföldi Vadászati Közgyűjteménynek helyet adó Bene-házban. Az eredményhirdetést online tartották, az erről készült kisfilm megtekinthető a Vadon Egyesület honlapján.
2021-03-04: Közélet - :

Ismét halasztottak

Kedden 14.30 órára tűzték ki a kézdivásárhelyi bíróságon a román állam által a pénzügyminisztériumon keresztül az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen 2019. október 22-én indított per tizenkettedik tárgyalását, ami félórás késéssel kezdődött el és halasztással ért véget.