Ki-ki saját istene segedelmévelHáromszéken egyelőre csak egy alprefektust iktattak be

2021. március 4., csütörtök, Közélet

Beiktatták ma hivatalukba a szerdán kinevezett új kormánymegbízottakat és helyetteseket. A tisztségviselők letették a hivatali esküt. Kovászna megyében szerdán felmentették tisztségéből az előző prefektust és két helyettesét, de egyelőre csak egy alprefektust neveztek ki Dulányi-Balogh Szilárd, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megyei szervezetének elnöke személyében.

  • Dulányi-Balogh Szilárd leteszi a hivatali esküt. A szerző felvétele
    Dulányi-Balogh Szilárd leteszi a hivatali esküt. A szerző felvétele

A beiktatás és eskületétel körkapcsolásos telekonferencia keretében zajlott kora délután. Kovászna Megye Tanácsa és a prefektúra közös gyűléstermében az alkalomra megjelentek a prefektúra alkalmazottai, és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármester is ott volt.

A ceremónia az állami himnusz bejátszásával kezdődött, majd üdvözlő beszédet mondott a két kormányfő-helyettes, Dan Barna és Kelenen Hunor, valamint Lucian Bode belügyminiszter. Ezt követőn a megyéket névsor szerint szólították, s letették az esküt a prefektusok és alprefektusok, majd’mindenütt mind a hárman. Az eskü az „Așa să-mi ajute Dumnezeu!” az Isten engem úgy segélyen! román megfelelőjével zárult, ám volt eset, hogy magyarul is elhangzott a hivatalos nyelv után. Suliman Secyl Konstanca megyei alprefektus vallásának megfelelően Allah engem úgy segélyen! mondattal zárta esküjét.

Dulányi-Balogh Szilárd az állam hivatalos nyelvén tette le az esküt. A 40 éves jogász a beiktatását követő rövid nyilatkozatában megköszönte a miniszterelnöknek és két helyettesének a kinevezését, elmondta, számára rendkívüli felelősséggel jár a tisztség, és teljes hozzáértésével arra törekszik, hogy véghezvigye a kormánytól kapott megbízatást. Hozzátette, várja a csapat kiegészülését (prefektussal és még egy alprefektussal – szerk megj.), hogy együtt vehessenek részt a kormányzás megreformálásában.

A koalíciós elosztás értelmében a megyei kormánymegbízotti tisztség az RMDSZ-nek jár, a szövetség Ráduly Istvánt, Uzon község polgármesterét jelölte a tisztségre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 213
szavazógép
2021-03-04: Belföld - :

Nem lankad a járvány

Nem mutat javulást a koronavírus-járvány tekintetében a kommunikációs törzs legutóbbi jelentése. A közzétett adatok szerint a közel 36 ezer feldolgozott tesztből 4271 esetben azonosítottak friss fertőzést, ami mindössze hét esettel kevesebb mint egy nappal korábban. Továbbra is magas azok száma, akik kórházi ellátást igényelnek, illetve még mindig ezer felett van az intenzív terápiára szorulóké. A törzs jelentése szerint összesen 98 a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható elhalálozást jegyeztek az elmúlt 24 órában.
2021-03-04: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bemutatkozott az alkotócsapat (István, a király Sepsiszentgyörgyön)

Miután hónapokon át sűrű csend övezte az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció próbafolyamatát, szerda este végre a mű rangjához, hírnevéhez méltó sajtótájékoztatót tartottak, ahol ismertették az alkotóstábot, szereplőgárdát és a zenekart, mely egy éve dolgozik már, hogy minden hang a helyén legyen az augusztus 20-ára tervezett bemutatón és az azt követő előadásokon. A produkció helyszíne a Sepsi Aréna lesz.