Kevesebb újszülöttet „felejtenek” kórházban

2021. március 9., kedd, Közélet

Csökkenő görbét mutat a gyermekelhagyások számának grafikonja, melyet 2005-től tavalyig rajzoltak meg a háromszéki szociális és gyerekvédelmi igazgatóság szakemberei. A saját családba való visszafogadás az utóbbi pár évben hullámzóan alakult. A témáról Vass Mária, a szociális és gyerekvédelmi igazgatóság vezetője számolt be Kovászna Megye Tanácsának legutóbbi ülésén.

  • Fotó: Róth-Balázsi Hunor
    Fotó: Róth-Balázsi Hunor

A szülés utáni gyermekelhagyások száma drasztikus csökkenést mutatott 2005-től a következő évre, 122-ről 71-re, majd az azt követő esztendőben 44-re esett vissza, és pár évig ezen a szinten megállapodott a jelenség. 2015 óta újabb csökkenő tendencia tanúi lehetünk, akkor 45, következő esztendőben 41, majd 33, utána 26, végül tavaly 18 esetet jegyeztek.

A gyermekelhagyás megelőzésében, a helyzet kezelésében az igazgatóság hathatós segítséget kap a Sera Románia Alapítványtól, az együttműködés eredményei látványosak. Elsődleges céljuk megelőzni a gyermekelhagyást, ha viszont mégis megtörténik, igyekeznek visszaintegrálni az újszülöttet természetes családjába. Ha ez nem sikerül, hétéves kor alatt hivatásos nevelőszülőknél helyezik el a gyermekeket, az intézményesített nevelés csak súlyosan sérültek esetében megengedett.

Több éven keresztül az elhagyott gyermekeknek mintegy felét sikerült visszafogadtatni a családba. Az utóbbi években a jelenség hullámzóan alakult. 2016-ban 41-ből 11 gyermeket (27 százalék), következő évben 33-ból 20-at (60 százalék), 2018-ban 24-ből 10-et (42 százalék), tavalyelőtt 23-ból 7-et (30 százalék), 2020-ban 18-ból csupán 4-et sikerült integrálni (22 százalék).

Vass Mária közölte, hogy az igazgatóság továbbra is együttműködik a Sera Románia Alapítvánnyal, melynek következő, 2022 augusztusáig tartó programjának elsődleges célja a megelőzés, aztán a természetes családba való visszafogadás és a gyermeknevelési rendszerből kinövők gazdasági-szakmai integrációja a társadalomba.

A legtöbb gyermekelhagyásos eset Előpatak községben (Árapatak, Nyáraspatak, Hete) történik, valamint Orbaiszék néhány községében, elsősorban a Nagyborosnyóhoz tartozó településeken, ahol nagyszámú hátrányos helyzetű család él.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2021-03-09: Máról holnapra - Nagy D. István:

Tán igaz sem volt

Értjük mi, a politika már csak ilyen. Ha már a széljárás úgy hozta, hogy (remélhetőleg) négy évig egy a tábor, egy a zászló, mindenképp bölcsebb békülékeny hangra váltani, némi ejnye-bejnye mellett, de elásni a csatabárdot, egy időre túllépni az egyébként a gyógyulástól továbbra is fényévekre álló sérelmeken.
2021-03-09: Közélet - :

Fiatalok művészeti neveléséért (Osonó Színházműhely)

Ma ért véget Budapesten a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely által szervezett szeminárium, amelynek résztvevői vajdasági és magyarországi pedagógusok, ifjúságsegítő szakemberek voltak. A perifériára szorult fiatalok művészeti nevelését célzó projekt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség partnerségével és az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával valósult meg március 4–9. között.