Török nemzeti est a Vigadóban

2021. március 10., szerda, Magazin

Török nemzeti estre került sor a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében nemrég. Az est házigazdái Ayten Kurnaz és Halis Özcan, a Heal the Earth! projekt törökországi önkéntesei voltak.

  • Veress Nikolett Adrienn felvétele
    Veress Nikolett Adrienn felvétele

A közönséget Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta: az egyesület immár huszonkét alkalommal szervezett nemzeti estet, Törökországot harmadik alkalommal sikerül bemutatniuk.

A videóbejátszásokkal tarkított előadáson a résztvevők betekintést nyertek a Kis-Ázsiában fekvő, gazdag történelmi múltú, 780 ezer km2 területű Törökország kultúrájába, hagyományaiba, megismerték a régiónkénti táncokat, gasztronómiát, valamint az ország nevezetesebb műemlék épületeit is. A több mint egyórás interkulturális esten Lénárt Paula, a szervezet önkéntese tolmácsolt.

Ayten és Halis az előadás során kiemelte: szülőhazájukat méltán nevezhetnék a világ egyik legszínesebb, legváltozatosabb nevezetességekkel bíró, legcsodálatosabb országának, amit sokban köszönhet annak, hogy két kontinens találkozásánál fekszik és fordulatos a történelme. Ugyanakkor az est folyamán ismertették az ország legszebb városait is, melyeket mindenképp érdemes meglátogatni.

A rövidfilm megtekintése után Halis a népszerű török költő, Yavuz Bülent Bâkiler versének elszavalásával emelte az est színvonalát, néhány bátor résztvevő pedig a halay táncot is kipróbálta. Az esemény záróakkordjaként egy rövid kvízjátékra került sor. Az est végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadóknak, akik még egy fél évet maradnak a céhes városban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 632
szavazógép
2021-03-10: Sport - :

Éremben gazdag újrakezdés (Karate)

A sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club és az MTK Budapest karateszakosztályának mintegy 23 versenyzője vett részt a magyar fővárosban rendezett 31. Hungarian Tatami Cup nemzetközi karateversenyen. A háromszéki sportolók hosszú kihagyás után is jól teljesítettek, hiszen 19 dobogós helyezést szereztek.
2021-03-10: Magazin - :

Bethlen Gábor követének kriptája

Bethlen Gábor konstantinápolyi követének, Szövérdi Gáspár Jánosnak és családjának az 1600-as évek elején épített kriptáját találták meg a székelyföldi Gyulakután a református templom szentélyében végzett ásatások során – írta pénteken az Erdélyi Református Egyházkerület portálja, a Református.ro.