Csökkentett bővülés

2021. március 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A statisztikai intézet csökkentette a tavalyi negyedik negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó adatot, így a bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest a február közepi gyorsjelentésben közölt 5,3 százalékos bővülés helyett.

A statisztikai intézet a 2020. évi negyedik negyedév éves összevetésére vonatkozó adatait is módosította, így a hazai GDP a nyers adatok szerint 1,4 százalékkal csökkent 2019 utolsó három hónapjához mérten, míg a gyorsjelentésben korábban 1,5 százalékra számítottak. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 1,8 százalék volt, míg korábban 1,7 százalékot vártak. Ugyanakkor tavaly egész évben a GDP változatlanul 3,9 százalékkal zsugorodott a 2019. évi adathoz mérten. A mostani kiigazítások ellenére a hazai gazdaság váratlanul jól teljesített 2020-ban, hiszen a járvány elején az elemzők 7–8 százalékos gazdasági csökkenésre számítottak, az Európai Bizottság pedig még február elején is 5 százalékos visszaesést valószínűsített, a román kormány pedig 4,4 százalékos GDP-csökkenésre számított január közepén. Idénre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, az államháztartási hiány pedig várhatóan eléri a 7,16 százalékot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2021-03-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Digitális szalon

Sepsiszentgyörgy ad otthont a Digitális szalon rendezvénysorozat első eseményének.
2021-03-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Többet hozunk be

Öt év alatt, 2014 és 2019 között megkétszereződött Románia agrárkülkereskedelmi mérlegének hiánya, amely 2,1 milliárd euróról 4,3 milliárd euróra emelkedett – olvasható a Román Nemzeti Bank jelentésében, amely javaslatokat fogalmaz meg a deficit csökkentésére, hiszen úgy vélik, az egyre növekvő behozatal rendszerszintű sérülékenységet jelenthet a hazai gazdaságban.